Hírek

Isten országának nagykövetei vagyunk

Protestáns cigánymissziós vezetők és munkatársak gondolatai az Ökumenikus Imahéten

Keresztyén egyházak szerte a világon ezekben a napokban tartják az ökumenikus imahetet a krisztushívők egységéért. Mi a Cigánymisszióban a Protestáns Cigánymissziós Fórum keretein belül éljük meg ezt az egységet, ezért arra kértük a fórum öt résztvevő felekezetének vezetőit és munkatársait, hogy az imahéten osszák meg bátorító gondolataikat az Olvasókkal.

„… vallást tettek arról, hogy idegenek és jövevények a földön. Mert akik így beszélnek, jelét adják annak, hogy hazát keresnek.” (Zsid 11,13b,14)

A cigány népnek nincs saját országa. Sokakban fölmerült már, hogy jó lenne, ha lenne, ha másképp nem, csak egy kis területi autonómiában, de alaposan belegondolva nem találtak reális alapot ennek megvalósítására. A helyzet változatlan: régóta sok országban, szétszórva élnek a cigányok, többé-kevésbé őrizve közös kultúrájuk emlékeit, hagyományait. Széttöredező, individualizálódó világunkban így a cigány nép összetartó ereje egyre nehezebben érvényesül, egyre fontosabbak a nyelvük és a kultúrájuk megőrzéséért tett erőfeszítések.

A keresztények hasonló helyzetben vannak. Nincs olyan földi ország, amely megtestesítené számukra Isten országát, ahol igazán otthon érezhetnék magukat, ezért ennek eljöveteléért naponta imádkoznak. Egy olyan országért, amelynek lakói közt teljes szeretet van, ahol nincs bűn, betegség és halál. Egy örömmel, békességgel teli országba vágynak, amit Jézus Krisztus meg is ígért a Benne hívőknek. Mivel hiszik és tudják, hogy létezik ez az ország, nem érik be kevesebbel, egyszerűen nem érzik itthon magukat ebben a világban.

IVI_0473.jpg

Fotó: Bazánth Ivola

Ennek az eljövendő országnak azonban vannak képviseletei, nagykövetségei: a gyülekezetek. Aki oda betér, azt megcsapja egy másik kultúra levegője: az igazságosság, a szentség, a szeretet, a békesség légköre. Mivel azonban ezek a követségek egy idegen országnak a területén vannak, még nem tudják olyan tisztán és hitelesen bemutatni Isten országának kultúráját, ahogy szeretnék, néha még nem teljesen mennyei a légkörük… Hitelességük felmérésére – azt hiszem - nagyon alkalmasok a cigányok. Befogadó vagy merev, barátságos vagy ítélkező, őszinte vagy képmutató egy gyülekezet légköre – ezekre ők helyzetükből adódóan fokozottan érzékenyek. Ahol jósággal és szeretettel találkoznak, ott lelki otthonra is találnak, ahogy a zsoltáros mondja: „Bizony, jóságod és szereteted kísér életem minden napján, és az ÚR házában lakom egész életemben.” Zsolt 23,6

Szerintem Isten országának fontos nagykövetsége a Protestáns Cigánymissziós Fórum, ami evangéliumi légkört árasztó összefogás. A metodista egyház cigánymissziós felelőseként hálás vagyok a fórumért, a baptista, evangélikus, pünkösdi és református egyházakért, amikor látom, hogyan fogadják be, karolják fel és szeretik a közéjük jövő cigányokat, hogyan hirdetik nekik az evangéliumot, mindebből sokat tanulok. Örömmel töltenek el a közös összejöveteleink, dicsőítéseink, amelyekben érzékelem felekezeti erősségeink finom különbségeit, és átélem a Krisztusban való egységet, mely összefog cigányt és magyart, és átível a felekezeti határokon.

Kurdi Zoltán cigánymissziós referens
Magyarországi Metodista Egyház