Hírek

Isten különös kegyelemmel hajol le napjainkban a cigány néphez

Protestáns cigánymissziós vezetők és munkatársak gondolatai az Ökumenikus Imahéten

Keresztyén egyházak szerte a világon ezekben a napokban tartják az ökumenikus imahetet a krisztushívők egységéért. Mi a Cigánymisszióban a Protestáns Cigánymissziós Fórum keretein belül éljük meg ezt az egységet, ezért arra kértük a fórum öt résztvevő felekezetének vezetőit és munkatársait, hogy az imahéten osszák meg bátorító gondolataikat az Olvasókkal.

Ezt mondja az Úr, Izráel megváltója, Szentje annak, akit megvetnek az emberek, akit utálnak a népek, aki a zsarnokok szolgája: Királyok kelnek föl, ha meglátnak, és fejedelmek borulnak le az Úrért, aki hűséges hozzád, Izrael Szentjéért, aki kiválasztott téged. (Ézsaiás 49:7)

A cigány nép történelme folyamán, mindig egy kivetett nép volt, akit nem fogadtak be, akit kirekesztettek, akikkel nem álltak szóba, akit folyamatosan űztek városról városra, akiket utálnak a népek, akiket az emberek megvetnek, akik zsarnokoknak a szolgái. Génjeikben hordozzák a félelmet, a menekülésre való készséget, az egyik napról a másikra való élést, a szolgalelkűséget.

Istennek azonban van ez különleges terve a cigánysággal, mert tetszik Neki, hogy azokat válassza ki, „akik a világ szemében bolondok, hogy megszégyenítse a bölcseket, és azokat választotta ki az Isten, akik a világ szemében erőtlenek, hogy megszégyenítse az erőseket: és azokat választotta ki az Isten, akik a világ szemében nem előkelők, sőt lenézettek; és a semmiket, hogy semmikké tegye a valamiket; hogy egyetlen ember se dicsekedjék az Isten színe előtt.” (1Kor 1,27-29)

IVI_0839.jpg

Fotó: Bazánth Ivola

Isten különös kegyelemmel hajol le napjainkban a cigány néphez, hogy mindezeket az Igéket beteljesítse az ő megtérésük és új életben való járásuk folyamán. Míg mi sokszor különbnek érezzük magunkat náluk, míg bajkeverőként és kerülendő népként tekintünk rájuk, addig Isten megmenti őket, felemeli őket, és példává, előljárókká és naggyá teszi őket, hogy mindezekben megdicsőüljön az Ő neve.

Uram, arra kérlek Téged, hadd tudjak befogadni minden embert. Segíts, hogy úgy lássam a cigányságot is, és úgy viszonyuljak hozzájuk, ahogy most a Te Igédben olvastam. Ámen.

Durkó Albert misszióvezető
Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió