Hírek

HEKS pályázat a cigány gyerekek közötti munka támogatására

Ismét lehet pályázni a HEKS-nél romamissziós munkára. A pályázat kizárólag a Magyarországi Református Egyház gyülekezeteinek szól, célja olyan tanoda-típusú, közösségépítő és szabadidős programok támogatása, melyek a 0-18 éves hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű és elsősorban cigány gyermekek és fiatalok felzárkózását, társadalmi beilleszkedését és készségfejlesztését segítik.

Hazánkban a svájci protestáns segélyszervezet, a HEKS támogatásával már tizenegy gyülekezetben folyik olyan program, amely a roma gyerekek, fiatalok tanulását, társadalmi beilleszkedését segíti, megismerteti őket a keresztyén értékrenddel, közösségi alkalmakat szervez a számunkra. A HEKS Magyarországra vonatkozó programjában további források állnak rendelkezésre, hogy idén is 3-4 gyülekezet bekapcsolódhasson ebbe a munkába. A svájci vezetőség 2015 évi látogatásáról itt olvashat.

Mit lehet tudni a már futó projektekről?

Vilmányban már jó pár éve működik a templom mellett az úgynevezett "Menedékház", amely csoportos foglalkozásokat nyújt a különböző korosztályoknak. A ciganymisszio.reformatus.hu már írt erről a komplex projektről itt. A somogyi Büssüben futó projekt kezdeteiről is tudósítottunk. Kecskeméten baba-mama klubot működtet a gyülekezet két roma származású munkatárssal, egyikük számol be a tevékenységükről a Tedd meg, ami tőled telik! És kérjed azt, amire gyönge vagy! című írásban. A józsefváros Te+én közösségről és Mikulásnapi ünnepségéről hírt adott a Reformátusok Lapja is. A pátkai tanodáról írt a Parókia Portál.  A kecskemétiek első táborát a svájci alapítvány egy újságíróval látogatta meg, a pilisvörösvári gyerekek a gyülekezeti táborban vettek részt. Videó készült a Pilisvörösvári Fecskefészek tanodáról és riporfilm a büssüiekről.

Évente két tanulmányutat vagy képzést is szervez a HEKS

A HEKS a cigánymissziós munkatársak számára évente két képzést szervez. Az élménypedagógiai továbbképzésen készült interjúkat Ne térjen el a normáktól, de ne is kelljen letagadnia, hogy cigány és Élmény lesz a pedagógia a cigány gyerekek között címmel olvashatjuk. A 2015. márciusi HEKS szemléleformáló tréningről itt számoltunk be. 2015 őszén pedig kárpátaljai tereplátogatáson vettek részt a munkatársak, melyről a Duna tévé is készített riportot.

Képtárak: HEKS látogatás a józsefvárosi Te+Én közösségben
               Szemléletformáló tréning 2015 tavasz.
               Kecskeméti Pancsinelló játszóház nyári tábora 
               A pátkai tanoda egy téli napja
               Nyári tábor Csepelen

A pályázat részletes ismertetése és a pályázati anyag letölthető a honlap letöltések menüjéből.

Beadási határidő: 2016. február 28.