Hírek

Ha Isten szolgálatba hív, eszközöket is ad hozzá

Beszámoló az Együtt-egymásért keresztyén közösségfejlesztő munkatársképzés ballagójáról és negyedik tanévének nyitó hétvégéjéről

Pontosan egy év után találkoztak újra képzésünk résztvevői: a tavaly szeptemberi, kunhegyesi nyitóhétvégét követően ismét bezárt az ország, így a közösségünk az év további négy képzési alkalmát online, a Zoom felületén tartotta meg. Bár a szakmai tartalom átkerült a virtuális térbe, a végzettek oklevél-átadója elmaradt, akárcsak egy évvel ezelőtt. Ám ennél örömtelibb és áldásosabb volt az újbóli találkozás: 2021. szeptember 17. és 19. között csaknem ötvenen voltunk a Siloám Központban, együtt a már végzett és képzésünkben most résztvevő két-két évfolyammal.

DA_20210917-19-062.jpg

Kecskemét. Bódvaszilas. Jánd. Piliscsaba. Lak. Mátészalka. Szarvas. Esztár. Felsővály. Biharkeresztes. Bodaszőlő. Biharnagybajom. Újléta. Pocsaj. Martos. Üröm. Hencida. Feketepatak. Tiszakerecseny. Konyár. Kerepes. Szernye. Nyíradony. Kiskunhalas. Budapest.

Városok és falvak a Kárpát-medence minden szegletéből, melyeknek első olvasatra nem sok közük van egymáshoz. Talán vannak olyanok, melyekről az olvasók még nem is hallottak. Teljesen eltér a történeti, gazdasági hátterük, felekezeti és etnikai megoszlásban is más és más jegyeket mutatnak. Mégis, mindegyikükben közös, hogy Isten munkásokat hívott el ezekről a helyekről az aratásba: református gyülekezeti tagokat és lelkipásztorokat, magyarokat és cigány magyarokat egyaránt, hogy tudatosabb közösségszervezők és -formálók legyenek.

DA_20210917-19-117.jpg

Fotó: Dezső Attila

Az Országos Református Cigánymisszió stratégiájának egyik kulcseleme valósult meg 2018-ban, amikor életre hívtuk Együtt-egymásért keresztyén közösségfejlesztő munkatársképzésünket. Azóta már két évfolyam is sikeresen elvégezte a két éves/tíz alkalmas képzést – a második ballagó csoport búcsújára legutóbb Kunhegyesen került sor, az első őszi hétvége részeként.

Dani Eszter missziói irodavezető a szegény özvegyasszony példázatát hozta az ünnepi díszbe öltözött ballagó évfolyam elé péntek este. „Mindegy, hogy sokatok vagy kevesetek van – ajánljátok fel az Úrnak!” – fogalmazott a lelkipásztor. „Az özvegyasszonyt észre sem vették, vagy ha igen, akkor megvetették. Ti ne hagyjátok, hogy elbátortalanítson az, mások hogyan néznek rátok! Jézus észreveszi a ti munkátokat és példaként állítja azt mások elé” – bátorította a búcsúzókat Eszter.

DA_20210917-19-049.jpg

Fotó: Dezső Attila

Fitos Renáta, a program szakmai vezetője saját verssel köszöntötte a ballagókat, Tomes Attila mentor pedig néhány személyes szót intézett a búcsúzó évfolyam tagjai felé. „Voltak sírások, voltak nevetések, együtt imádkoztunk, együtt dicsőítettünk, a legfontosabb azonban az, hogy kitartottatok. Na de nem a képzésben, hanem a krisztusi úton. Ez az alkalom pedig nem a vége valaminek, hiszen megyünk együtt tovább!” – fogalmazott.

A végzősök nevében Bárdos Péterné Edit és Gondi Ferencné Karolina kecskeméti testvérek búcsúztak. Karolina a 2Mózes 4-ben található történetet hozta a résztvevők elé. Itt Mózes habozik elfogadni az Úrtól rá bízott feladatot. „Ez az igeszakasz a válasz mindannyiunk munkájára: ha Isten szolgálatra hív, akkor eszközöket is ad hozzá. Azt láttam rajtatok, hogy az itt tanultakat át tudtuk ültetni a gyakorlatba, mindemellett hittel és szeretettel felvértezve mentünk haza.” – fogalmazott Karolina, majd megtekinthettünk egy, az elmúlt két év legjobb pillanatait csokorba gyűjtő videót.

DA_20210917-19-041.jpg

Fotó: Dezső Attila

Ezt követően a 2020-ban ballagottak búcsúján volt a sor: Gönczi László saját verssel melengette a szíveket, majd vízre bocsátották a végzősök szolgálatának szimbolikus hajóit. A képzést 2020-ban kezdő évfolyam egy-egy igével buzdította a ballagókat, melyeket Borbás Réka cigánymissziós munkatárs által készített, kreatív úticsomagban kézbe is vehettek. Az örömteli és megható pillanatok után végre eljött a ballagók ideje is: a cigánymisszó munkatársaitól megkaphatták a képzés elvégzését tanúsító okleveleket és szalagokat. Az ünnepséget közös fotózkodás és kötetlen beszélgetőest zárta.

Noha a hétvége első napjáról a ballagó volt a legemlékezetesebb, a szakmai munka már pénteken elkezdődött. A résztvevők különböző munkacsoportokban vágtak bele a 2021. október 15. és 17. közötti Országos Cigánymissziós Konferencia szervezésébe.

DA_20210917-19-110.jpg

Fotó: Dezső Attila

Szombaton a képzési programoké volt a főszerep: Ignácz Andrea és Ignácz Margit rendhagyó romológia-órát tartott a 2019-es és 2020-as évfolyamnak: betegségük miatt nem lehettek jelen, így Zoom-on keresztül vezették a személyesen jelenlévő csoportok tagjait. Az interaktív foglalkozáson többek között mélyebb önismeretről és mások megismeréséről, a félelem és előítéletek összekapcsolódásáról, és az ezekkel kapcsolatos kommunikációs panelekről esett szó.

Lakatos Kinga a keresztyén közösségfejlesztés alapjaiba vezette be a 2021-es évfolyam tagjait, Dani Eszter pedig mindhárom jelen lévő csoporttal dolgozott: az újak elkezdték az induktív bibliatanulmányozást, a másodévesek a Craig G. Bartholomew - Michael W. Goheen – Nagy Történet című könyvének feldolgozását folytatták, a végzettek pedig lezárták az elmúlt két évben tanultakat.

A vasárnapi nap során a visszatekintés mellett a fő fókusz a csoportos szupervízión volt, ahol a résztvevők szolgálatuk örömeiről és nehézségiről beszélhettek a képzést kísérő szakemberekkel.

DA_20210917-19-091.jpg

Fotó: Dezső Attila

„Szeretet” – ez a szó szinte kivétel nélkül előfordult azokban a mondatokban, amikor a résztvevők arról beszéltek a hétvége zárásaként, hogy hogyan érezték magukat az elmúlt három nap során. Az új belépők megerősítést kaptak abban, hogy a legjobb helyre jöttek ahhoz, hogy tudásukat mélyítsék, majd azt a gyakorlatba ültessék. A képzést korábban elkezdők pedig az újra találkozás öröme mellett információra éhesen vágtak bele a második tanévbe.

Isten csodája, hogy megáldja terveinket, kapcsolódásokat hoz létre, hogy együtt szolgálhassunk felebarátaink felé és az ő dicsőségére. Alig várjuk a következő találkozást!

A hétvége során készült fotóink megtekinthetőek az alábbi galériában: