Hírek

Megnyitotta kapuit a Biztos Kezdet Gyerekház Bódvalenkén

Átadták a Biztos Kezdet Gyerekházat a freskófaluként is ismert Bódvalenkén május 29-én. A településen, ahol a lakosság több mint fele gyermek, ráadásul közülük huszonnyolcnak az édesanyja sem idősebb tizennyolc évnél, életmentő a program.

A Biztos Kezdet Gyerekházak különleges bölcsődék/óvodák: ide nem csupán a gyermekek járnak, hogy fejlődjenek, de az édesanyák is. Bódvalenkén, ahol tavaly a havi egy főre jutó átlagjövedelem 8000 forint volt, és sok leányanyát soha nem tanítottak meg a háztartásvezetésre, pénzkezelésre vagy éppen az alapvető higiéniai dolgokra, óriási előrelépést jelenthet egy ilyen lehetőség.

A csütörtöki átadáson ezért megjelent a falu apraja-nagyja, az asszonyok már kora reggel óta főzték a babgulyást, hogy vendégül láthassák a megjelenteket. A program - elvégre gyerekházról van szó - a helybéli gyerekek kórusával kezdődött, majd Pál Sándor, a gyerekház helyszínéül szolgáló ingatlant megvásárló és felújító Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumának elnöke mondott köszöntőt. Pál Sándor hangsúlyozta, hogy a Református Szeretetszolgálat legtöbb programja a családokért, gyermekekért van, mivel az ország jövőjét a gyermekek határozzák meg. "Ha körülnézünk, láthatjuk, mennyi boldog gyermek van itt, mert a szerény körülmények ellenére is lehetnek boldogok. De nekünk felelősségünk, hogy enyhítsük a szegénységet, és ne engedjük, hogy ez leszűkítse a kereteiket. Fontos számunkra, hogy az itt tanuló gyermekekből értelmiségi felnőttek legyenek, akik később majd segíthetik a hozzájuk hasonlók felzárkóztatását" - tette hozzá.

kép

Dr. Garai Péter társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár arról a közösségi élményről beszélt, melyet a jelenlévők a gyerekház átadásakor átélhetnek. "A közösségi élmény tartja össze a társadalmat, az pedig ott kezdődik, ahol gyermekeink megszületnek. Ezért úgy vélem, a gyermekek nem csak a jövőt jelentik, hanem már a jelent is. Ha a társadalmi összefogás és elfogadás megerősödik, az azt üzeni nekünk, hogy egy társadalomban élünk, ahol mindegy, hogy szegények vagyunk vagy gazdagok, romák vagy nem romák. Ezt kell tudatosítanunk a társadalomban, s ezt szolgálja a Biztos Kezdet Gyerekház is" - mondta el beszédében hozzátéve, hogy bízik abban, hogy a kormányzati intézkedések között szerepel majd e projektek bővítése is.

kép

A gyerekházba már hétfőtől várják az édesanyákat 5 évnél fiatalabb gyermekeikkel. Itt a gyerekekkel a játékos fejlesztések mellett fejlesztő szakemberek, szükség esetén pszichológus is foglalkozik majd. Az édesanyákat pedig akár már a babavárás pillanatától segítik abban, hogy megfelelően gondoskodhassanak gyermekeikről. Emellett a házban egy főzőklub beindítását is tervezik, lehetőség lesz tisztálkodásra, továbbá az édesanyák itt használhatják majd a falu első mosógépét is.

A most megnyitott gyerekházat a TÁMOP program keretében az Edelény Kistérség Többcélú Társulása egy évig üzemelteti, ezt követően a ház működtetését a Magyar Református Szeretetszolgálat veszi át. A mostani projekt megvalósítását segítette emellett Balog Zoltán Emberi erőforrások minisztere, továbbá a H. Stepic CEE Charity is.

Forrás: jobbadni.hu