Hírek

Labdarúgással testért és lélekért

Bodaszőlő és Esztár csapata nyerte meg a református tanodák tornáját

A Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete által támogatott református gyülekezetek közül az elmúlt hetekben három közösség valósított meg hálózatosodási programokat, amelyek célja a kapcsolódás, a jó gyakorlatok megosztása, az élmények közös megélése volt. Az Esztári Tanoda egy futballkupát álmodott meg, ahová Kecskeméttől Újlétáig, Biharkeresztestől Ófehértóig érkeztek fiatalok: a július 8-i, egész napos eseményen nemcsak a test, de a lélek is erősödött.

A Berettyó ölelésében fekvő esztári református templom mellett már a reggeli órákban nagy volt a nyüzsgés, hiszen végre elérkezett a nap, amelyre a futballkedvelő fiatalok már régóta készültek: megmutathatják, melyik tanoda a legjobb a pályán. Összesen kilenc helyszínről érkeztek fiatalok a tornára: Esztár, Ófehértó és Újléta a Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete által támogatott gyülekezeteket, Biharkeresztes és Kecskemét a Református Szeretetszolgálat által fenntartott tanodákat, Hencida, Bodaszőlő és Lak az MRE Cigánymissziójához kapcsolódó közösségeket képviselte, illetve meghívást kapott az Esztári Tanodával szorosan együttműködő, berettyóújfalui központú Bihari Női Futballklub (BNFK) is.

DA20230708-002

Fotó: Dezső Attila

– Jézus hasonló egy edzőhöz, akit szintén mesternek nevezünk: figyelünk rá, és hallgatunk a szavára. Így fogadjuk meg, amit kér tőlünk: úgy szeressük egymást, ahogyan ő szeretett minket – fogalmazta meg nyitógondolatait Szabó Zsolt, az Esztári Református Egyházközség lelkipásztora János 13,34–35 kapcsán. Gyirgyó Dénes, az Esztári Tanoda vezetője örömét fejezte ki, hogy megvalósulhatott a torna, amely néhány hete még puszta ötletként létezett csak, ám mind a részt vevő közösségek, mind a gyülekezet, mind a falu vezetése beállt mögé, építve a református közösségek hálózatára, a helyi futballcsapat eredményeire és a település értékközpontú szemléletére.

DA20230708-017

Fotó: Dezső Attila

– Hálás vagyok Dénesnek, aki erejét nem kímélve minden feltételt megteremtett egy kiváló focikupához – mondta Szécsi Tamás, Esztár polgármestere, majd a meccsek sorrendjének ismertetése után el is kezdődhetett a küzdelem a kupákért. A csapatok két korosztályban (7–14 és 15–18 éves) mérkőztek meg egymással, a kicsik között minden résztvevő csoportokban, majd kieséses formában, a nagyoknál Esztár, Hencida és Bodaszőlő körmérkőzésekkel döntötte el a végeredményt – egy-egy játék 2x10 percig tartott, három perc szünettel.

DA20230708-007

Fotó: Dezső Attila

A játékosok között voltak olyanok is, akik hétről hétre igazoltként rúgják a labdát, a legtöbben azonban egyszerűen a sport szeretetéért tartottak csapatukkal, hogy dicsőséget szerezzenek településüknek. Mindenkiben közös volt, hogy a forró szombati napsütés – bőven 30 Celsius-fok feletti hőmérséklettel – ellenére fáradhatatlanul, maximális odaadással játszott akkor is, ha több meccset kellett lenyomni közvetlenül egymás után.

DA20230708-054

Fotó: Dezső Attila

A kisebbeknél Esztár, Bodaszőlő és a BNFK az első, Ófehértó, Lak és Hencida a második, Kecskemét, Biharkeresztes és Újléta pedig a harmadik csoportban csapott össze a három részre osztott centerpályán. A lebonyolításnak köszönhetően az első csoport mindhárom csapata ott volt az elődöntőben, Lakkal kiegészülve – végül az Opre Roma Egyesület égisze alatt benevezett bodaszőlői gárda érte el a legjobb eredményt. A nagyoknál – a műfüves pályán – Esztár bizonyult a legjobbnak, így egy arany házon belül maradt.

DA20230708-122

Fotó: Dezső Attila

De senki sem ment haza üres kézzel: minden részt vevő csapat emléktáblát kapott a torna végén, ahogyan a legtöbb gólt lövő és a legtechnikásabb játékost is díjazták a szervezők.

A meccsek előtti és alatti háttérmunkát az esztári gyülekezet tagjai, a tanoda önkéntesei és a településen élő, a közös ügyet fontosnak tartók végezték: úgy a felszerelések beszerzését, mint a regisztrációt, a mérkőzések vezetését és az étkeztetést – utóbbinál ízletes pörköltet és – az esztári hagyományokhoz híven – a hozzávalókban gazdag lecsót ehettünk.

DA20230708-069

Fotó: Dezső Attila

Az élmények garmadájának hatására az Esztári Református Egyházközség és az Esztári Tanoda úgy döntött, hogy jövőre újra megtartják a Tanodakupát, akár több résztvevővel, de felmerült egy többnapos bajnokság ötlete is, ahol lenne idő elmélyülni Esztár épített és természeti szépségeiben is.

Ép lélek csak ép testben épülhet, de ez fordítva is igaz – a bihari településen ezt mind megtapasztalhatták az ifjú futballpalánták, mi pedig ismét bizonyosságot nyertük afelől, hogy minden elvetett mag, minden fiatalokba fektetett idő és energia megéri a fáradozást.

DA20230708-019

Fotó: Dezső Attila