Hírek

Fesztiválozz velünk Debrecenben

Zene, bodag, megfontolandó gondolatok és találkozások hítvalló roma testvérekkel – ezekért lesz érdemes ellátogatni a cigány(missziós) sátorba május 24-én, szombaton a Debrecenben megrendezendő Református Egység Fesztiválra.

Kezdjük a zenével

Az Amaro Del muzsikál majd – mindig szívesen hallgatjuk a keresztény roma zenészekből álló csapat ihletett dalait, és most még különösebb jelentősége lesz az Urat megszólító dicséreteknek és a közös éneklésnek, hiszen háborús fenyegetettségből érkeznek közénk a fiúk Kárpátaljáról – és mennek is majd tovább, hogy az Ez az a napon is előadhassanak.

Ha épp nem éneklünk, akkor bodagot is majszolhatunk. Ez más néven cigánykenyér.

Így készül a bodag

Hozzávalók:
1 kg rétesliszt
1 evőkanál szódabikarbóna
1 csapott evőkanál só
víz, 1 evőkanál étolaj

Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet a sóval és a szódabikarbónával, majd annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy lágy, nokedlisűrüségű tésztát kapjunk. A masszát közepes méretű olajozott, liszttel beszórt tepsibe öntjük és vizes kézzel elegyengetjük, majd az előmelegített sütőben nagyjából 30 perc alatt pirosra sütjük. Ízlés szerint megkenhetjük zsírral, vajjal, esetleg körözöttel is fogyaszthatjuk.

A receptet Bangó Margit szakácskönyve alapján állítottuk össze.

A nap folyamán

Megismerkedhetünk református cigány diákokkal, gyülekezetekkel, a romák között dolgozó missziókkal, feltehetjük a kérdéseinket, és itt nincs tabutéma. Közben persze elmaradhatatlan a kézműveskedés, a kisebbeknek a színezés – ezúttal cigány témájú kifestőkkel. Mennyire ismered a cigányokat, szokásaikat, történetüket? Egy kvíz keretében ezt is kiderítheted.

Olvasnivalóval is szolgálunk

Két kiadvány készült erre az alkalomra – ezeket  vigyük haza, és otthon vagy a gyülekezetben olvasgassuk. Egy színes leporelló ismerteti a református cigánymissziót, hiszen jó lenne minél több helyen és minél többféleképpen cselekedni a társadalom peremére szorulók között. Ebben kívánja az MRE Cigánymissziója segíteni a gyülekezeteket– legyen szó imádságról, bibliakörről, hitoktatásról, baba-mamakörről, Biztos Kezdet házról, tanodáról, börtönmisszióról, lelkigondozásról vagy akár háztáji növénytermesztésről. Egész évben tanácsot lehet kérni a cigánymissziós referensektől, pályázásra is van lehetőség, képzéseket is szerveznek lelkészeknek, hitoktatóknak és gyerekmunkásoknak – szóval a gyülekezetek szakmai, lelki és anyagi támogatást kaphatnak a munkájukhoz.

Egy takaros kis füzet pedig ismerteti a tavaly elkészült cigánymissziós koncepciót  és a konkrét cselekvési tervet az elkövetkező évekre nézve. Ez sok szakember – teológus, gyakorló lelkész, szociológus – közös munkája, amely rendszerezetten adja közre azokat az információkat, amelyeket a reformátusoknak a hazai cigányságról feltétlenül tudni kellene.

A Cigánymissziós Sátor részletes programja

Egész nap: fotókiállítás a missziókról, imafa készítése

9:00 – 10:30 Folyamatos tájékozatás videó- és képvetítés, élő könyvtár és interaktív programok
10:30 – 11:00 Amaro Del koncert (kisszínpad)
11:00 - 12:00 Az Országos Cigánymisszió bemutatása fórumbeszélgetéssel, bizonyságtételek
12:00 – 13:00 Kézműves foglalkozás, élő könyvtár, videó vetítés, bodagkóstolás
13:00 – 14:30 Énektanítás, szituációs játékok
Kerekasztal beszélgetés a Wáli István Református Cigány Szakkollégium diákjaival
Kárpát-medencei cigánymissziók vezetőinek, szolgálóinak bemutatkozása
Közös éneklés és imádság
14:30 – 15:30 Élő könyvtár, interaktív programok és lehetőség beszélgetésre

16:00 A Nagytemplomnál hálaadó istentisztelet úrvacsorai közösséggel a magyar református egység ötödik évfordulóján