Hírek

Fenntartható fejlesztések indulnak a telepeken

Településvezetőkkel és szakemberekkel folytatódott az egyeztetés a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó, a telepszerű lakhatás kezelését megalapozó szakpolitikai stratégiáról az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságán.

A konferencia megnyitóján Langerné Victor Katalin, az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára elmondta, a korábbi intézkedések tapasztalatait figyelembe véve az Emberi Erőforrás Operatív Program keretében indulnak olyan kezdeményezések, amelyek a telepen élők integrációját szolgálják. A közeljövőben induló projektek nem csupán lakásvásárlásokról és felújításokról szólnak, hanem lényeges és elsődleges szempont lesz a humán fejlesztés.

Fontos, hogy az ott élők képesek legyenek arra, hogy saját helyzetüket pozitív irányba mozdítsák el. A stratégia célja, hogy a különböző telep típusokat tipizálja és azok problémáinak kezelésére hatékony eszközrendszert ajánljon. A szolgáltatásoknak helyben kell elérhetőeknek lenniük. Ez az alapja úgynevezett jelenlét programnak. A lakhatási stratégia társadalmasítása továbbra is zajlik, hétfőn a Roma Koordinációs Tanács idei első ülésén tárgyaltak a dokumentumról.

(Emberi Erőforrások Minisztériuma)

www.kormany.hu