Hírek

December 20-án temetik Fátyol Tivadart

A búcsúztató gyászszertartásra a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség békásmegyeri templomában kerül sor szombaton, december 20-án 14 órakor.

Fátyol Tivadar 1953-ban született, édesapja Fátyol Mihály ismert nótaszerző, zenész volt. A RomNeten olvasható életrajza szerint pályáját 1967-ben, mint zenész a világhírű Rajkó Zenekarban kezdte. Az ott eltöltött tíz év alatt bejárta a világot, szinte minden híres koncertteremben és színházban fellépett. 1975-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán zeneszerzést tanult. Első nagy, átfogó munkája 1984-ben a Magyar Televízió megrendelésére, a Lakatos Menyhérttel írt Átok és szerelem című zenés ballada, amelyet több országban is bemutattak. A film számos fesztiválon díjat nyert.

1989-90-ben Európa cigányai címmel egy hatórás dokumentumfilm elkészítésében vett részt mint forgatókönyvíró, zenei szerkesztő, szaktanácsadó. 1994-ben az “…és a Mika?” című film forgatókönyvét írta, melyet Gábor Péter rendezett. 1995-1996-ban szervezte meg az első Cigány Kulturális Világfesztivált az Ariadne Alapítvány keretén belül. 1995-ben Németországban és az Egyesült Államokban jelent meg a Gipsy Vagabonds együttessel önálló CD-je, amely több mint 250 ezer példányban kelt el.

1996-ban a Szabadkai Színház tűzte műsorára az Átok és szerelemből írt musicalét, amely több mint száz előadást élt meg, 1998-ban az Ábel Amerikában című film zenéjét írta. Rendszeresen dolgozott külső munkatársként a Magyar Televízió Roma magazinjában mint szerkesztő-rendező. Itt készítette el a Rajkó Zenekar 50 éves munkásságát bemutató televíziós filmet. Sorsunk címmel húszrészes dokumentumfilmet rendezett, Út a halálba című filmjét a 2006-os Magyar Filmszemlén Schiffer Pál-díjjal jutalmazták. A Magyar Televízió részére Balázs János születésének 100. évfordulója alkalmából készített dokumentumfilmet.

A Rádió C zenei igazgatója és műsorvezetője mintegy két éven keresztül volt, majd 2004 októberétől ismét itt dolgozott programigazgatóként és műsorvezetőként, 2006 januárjától pedig ügyvezető igazgatóként. 2009-től a Nóta TV programigazgatója volt. 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

forrás:mti, RomNet