Hírek

Elhunyt Boross Lajos, a 100 Tagú Cigányzenekar tiszteletbeli főprímása

.

Boross Lajos ötévesen kezdett hegedülni tanulni édesapjától, Boross Gézától. A Zeneakadémián  mestere Zatureczky Ede volt. Önálló zenekarát 17 évesen alakította meg a budai Trombitás étteremben. Számos filmben szerepelt, Budapest híres kávéházaiban és éttermeiben játszott, majd felkérték az 1950-ben megalakult Állami Népi Együttes vezetőprímási posztjára. Ezt a felkérést Kodály Zoltán is támogatta. 1953-ban a Népművészet Mestere címmel tüntették ki.
   1958-ban a Magyar Rádió népi zenekarának vezető prímása lett. Számos rádió-, televízió- és hanglemezfelvételt készített - egy párizsi lemezkiadónál is -, koncerteket adott országszerte és külföldön egyaránt. Tanítványai közül sokan a mai magyar cigányzene meghatározó alakjává váltak.
    1972-ben, a Halászbástya étteremben munka közben találkozott Yehudi Menuhinnal, aki felkérte a prímást, hogy játsszák el együtt Brahms V. magyar táncát. Később Menuhin Az ember zenéje című könyvében méltatta játékát.1981-től a rózsadombi Margitkert étteremben játszott, 1985-ben a prímások királyává koronázták, majd ugyanebben az évben lett az akkor alakult 100 Tagú Cigányzenekar alelnöke és főprímása. Tisztségeitől 1998-ban egészségi állapotára hivatkozva visszalépett, de mint tiszteletbeli örökös főprímás, a zenekar budapesti fellépésein néhány alkalommal még vendégszerepelt.
    A cigány előadóművészet népszerűsítéséért végzett munkásságát 2006-ban Kossuth-díjjal ismerték el.

Isten vigasztalását kérjük a gyászoló családnak.


forrás: MTI, kép: nepiesmudalokmagyarnotak.network.hu