Hírek

Éhség a jobbra, a szebbre, a békésebbre

Összefoglaló az Országos Református Cigánymisszió 2021-es évéről

Lassan két éve, hogy a világ a koronavírus-járványt nyögi, hol könnyebben, hol nehezebben cipelve a hátára rakott terheket. Noha 2021 tavaszán megjelentek a védőoltások, szülőket, nagyszülőket, testvéreket, gyermekeket, közeli és távoli rokonokat, ismerősöket veszítettünk el a betegség miatt. A vírus csatolt részei, a munkahelyek elvesztése, a megbélyegzettség, az esélyek kapujának szűkülése a korábbinál még nagyobb mértékben érintette a társadalom peremén élőket, köztük sok tízezer cigány honfitársunkat. Egy valami azonban nem változott: az éhség a jobbra, a szebbre, a békésebbre. Mi, az Országos Református Cigánymisszió munkatársai ebben az évben is igyekeztünk jól sáfárkodni a ránk bízott tálentumokkal, hogy ezt a szükséget lehetőségeinkhez mérten be tudjuk tölteni.

Úgy fordultunk rá az idei évre, hogy a pandémia talán nem fog beleszólni egyenként több száz embert megmozgató eseményeinkbe, sikerül személyes jelenléttel megtartani képzéseinket, és visszatérnek a kézfogások, az ölelések, az egymás mosolyából táplálkozás. Erre azonban egészen júniusig várnunk kellett.

Együtt-egymásért gyülekezeti közösségfejlesztő munkatársképzésünk harmadik tanéve ezúttal is online fejeződött be, azonban nagy hála van a szívünkben azért, hogy szeptemberben megtarthattuk a végzettek búcsúztatóját. Mi több, az ünnepségen részt vettek a tavaly ballagók, illetve a képzés második, illetve első tanévébe lépő diákok. Együtt látni Isten szolgálatkész gyermekeit, csaknem hatvan személyt, több volt mint csodálatos – négy-öt éve mindez puszta álom volt csupán.

Idén olyan új települések kapcsolódtak be a képzésbe, mint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Lak, a hajdú-bihari Biharkeresztes és a szabolcs-szatmár-beregi Mátészalka, és a kárpátaljai Feketepatakról is jelentkezett egy testvérünk. A résztvevők tettre készségét mutatja, hogy őszi, örömünkre személyes jelenléttel megszervezett konferenciánk szolgáló csoportjaiban aktív szerepet vállaltak. Örömteli volt megtapasztalni, ahogyan az Úr valóban alkalmassá teszi a feladatra az ő elhívottait.

DA_20210917-19-067.jpg

A 2021-ben végzett Együtt-egymásért csapat és a Cigánymisszió munkatársai

Fotó: Dezső Attila

Sajnos a boldog pillanatoknak a járvány erősödése szabott gátat, így a novemberi alkalom újfent online keretek közé szorult – mit sem vonva le a képzés szakmai színvonalából. Fitos Renáta Együtt-egymásért szakmai vezető és Tomes Attila mentor időt és energiát nem kímélve szervezték az alkalmakat, látogatták a résztvevőket, és adták meg a képzéshez nélkülözhetetlen adminisztrációs és lelkigondozói hátteret.

Egész évben futó programjaink között már több mint nyolc éve fontos szerepe van a HEKS (a Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete) által támogatott projekteknek, Ignácz Andrea koordinálásával. A program mindkét, gyülekezeti és iskolai pillére is új települések részvételével gazdagodott: előbbihez Gemzse, Kokad, Újléta és Mezőladány, utóbbihoz Kántorjánosi és Nemesgörzsöny csatlakozott. A gyülekezetekben zajló tanodai foglalkozások, játszóházak és baba-mama körök több mint kétszázötven gyermek és családjaik életén igyekeznek javítani, míg az iskolákat abban segítjük, hogy befogadóbbá váljanak a cigány gyermekekkel.

DA_20211119-09.jpg

Pintérné Lázok Orsolya, a Pécsi Református Kollégium Nagyharsányi Általános Iskolájának igazgatója, a HEKS inklúziós iskolaprogramjának társmentora

Fotó: Dezső Attila

Az iskolaprogramban személyi változások is történtek: az országos koordinátor szerepét ősszel Hanula-Csordás Dóra vette át a hozzánk 2019 májusában érkezett Ablonczy Dánieltől, az intézményfejlesztési folyamatot kísérő mentorok feladatait pedig a Pécsi Református Kollégium Nagyharsányi Általános Iskolájának igazgatója, Pintérné Lázok Orsolya és kollégája, Gál Zsolt látják el év közepétől.

Eseményeink sorozatában hagyományosan mindig év elején helyezkedik el négy másik – baptista, evangélikus, metodista és pünkösdi – protestáns felekezet cigánymissziójával közös találkozónk, melyet idén először kénytelenek voltunk online közvetíteni. A műsorfolyamhoz – amely az akkor egy éve zajló küzdelemre reflektálva az „Imádság a krízisben” címet kapta – a reformátusok bizonyságtételekkel, lelkészi szolgálattal és egy rendhagyó dicsőítő blokkal járultak hozzá.

Zsinórban másodjára kellett a virtuális térbe költöztetni tavasszal az április 8-i Nemzetközi Roma Naphoz kapcsolódó Országos Cigánymissziós Találkozó és Imanapunkat. Programjának összeállításába – zenei szolgálat, bizonyságtételek és imádságok – a tavaly látott lendülettel vágtak bele a testvérek szerte a Kárpát-medencéből. Az imanap nyitó áhítatát Tóth Zsuzska felvidéki cigánymissziós referens tartotta, a központi üzenet Pásztor Dánieltől, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspökétől hangzott el, majd Tomes Attila igei gondolatai zárták az eseményt.

Áprilisban új frontot nyitottunk társadalmi felelősségvállalási feladataink között, ugyanis rendhagyó videós kampányt indítottunk a koronavírus elleni védőoltások népszerűsítéséért. Azt tapasztaltuk ugyanis, hogy a gyülekezeti tagok között is gyakori a félreinformáltság, az álhírek és a közösségi médiában terjedő tévhitek pedig sokkal gyorsabban terjednek a valós információknál. Kampányunkban református szolgálókat és szakembereket kértünk fel arra, hogy oltásra buzdítsák a követőinket – a projektben készséggel állt rendelkezésünkre Prof. Falus András Széchényi-díjas immunológus, egyetemi tanár, az érdligeti református gyülekezet tagja is.

Szintén áprilisban történt egy fontos informatikai előrelépés is az Országos Református Cigánymisszióban, ugyanis megújult a reformatus.hu aloldalaként működő portálunk. A letisztultabb és felhasználóbarátabb megjelenés sokat segített azon, hogy a korábbinál hatékonyabban tudjunk követőinkkel kommunikálni, és eljuttatni hozzájuk eseményeinket, beszámolóinkat, videóinkat, pályázatainkat.

Június 5-én, hosszú hónapok várakozását követően végre ismét személyes jelenléttel szervezhettünk eseményt: 2020-ban elmaradt, idén viszont kisdiákok igazi dzsemborija lett az Aranyhíd cigány vers- és prózamondó verseny a Magyarországi Református Egyház zsinati hivatalában. A Tóth Anita országos cigánymissziós referens által megálmodott, a cigány irodalom népszerűsítését szolgáló megmérettetésre szerte az országból érkeztek csapatok, sőt a Felvidékről is kaptunk nevezést. A verseny valódi kulturális kikapcsolódást hozott, résztvevőknek, zsűritagoknak, kísérőknek és nézőknek egyaránt, a legjobbak pedig megérdemelten gazdagodtak ajándékcsomagokkal. Borbás Réka, a Cigánymisszió szakmai és adminisztrációs munkatársa a nap második felére kirándulást szervezett a fiataloknak, s ők élmények garmadájával térhettek vissza otthonaikba.

Ezen az eseményen vehették át elismeréseiket azok a roma pedagógusok, akiket munkatársaink a beérkező jelölések alapján a leginkább példaértékűnek tartottak: a 2021-es Év Roma Református Pedagógusa Wolf Ferencné, a Dencsházi Tanoda szakmai vezetője, az Év Roma Református Pedagógiai asszisztense pedig Gondi Ferencné, a Kecskeméti Hajnalcsillag Tanoda háziasszonya lett. Életüket és munkájukat interjúban mutattuk be honlapunkon: a Wolf Ferencnével készített beszélgetést itt, Gondi Ferencné interjúját pedig itt lehet elolvasni.

Év elején elhalasztottuk lelkésztovábbképzésünket, június 16. és 18. között viszont már személyesen találkozhattunk azokkal a lelkipásztorokkal és munkatársaikkal, akik már szolgálnak a cigány testvérek között, vagy érdeklődnek a missziós munka iránt. A képzés fókuszában ezúttal a gyermekvédelem és a gyermekek közötti szolgálat állt – a résztvevők neves szakemberektől tanulhattak, és kaphattak elméleti és gyakorlati útravalót.

Másfél hónappal később Debrecenben gyűlt össze a Kárpát-medence református ifjúsága, a jubileumi, tizedik Csillagponton. Ott minden korábbinál erősebb jelenléttel mutathattuk be szerteágazó szolgálatunkat és a cigány kultúrát a Lehetőségek Piacán található sátrunknál, illetve egy pavilonban.

A teljesség igényével: cigány táncház, cigány nyelvismereti játék, roma kvíz, Habiszti cigány kulturális társasjáték a Wáli István Református Cigány Szakkollégium közreműködésével, az ’56-os roma hősök történetének megismerése a Romani Design egyedülálló divatkollekciójával, élő könyvtár, dicsőítés, rongyszőnyegkészítés, illetve Egy perc, és nyersz szerepelt a repertoárunkban. Programjaink nemcsak összehozták a cigány és nem cigány fiatalokat, de hisszük, hogy így is sikerült néhány téglát beletennünk Isten országának falaiba.

Pár nap múlva egészen más jellegű, lelkiségében azonban nem kisebb jelentőségű eseménnyel folytatódott az évünk Kecskeméten: két és fél év után először volt alkalmunk Kiengesztelődési szemináriumot szervezni, melyet szinte teljes egészében a 2019 februárjában–márciusában képzett szolgáló csapat vezetett. A szeminárium a népcsoportok közötti előítéletek és falak lebontására szolgál. A végén mindenki le tudja tenni fájdalmait és sérüléseit Krisztus keresztjéhez. Néhány héttel később, szeptemberben Bódvaszilason tartottuk az év második ilyen szemináriumát.

DA_02217-2.jpg

Fotó: Dezső Attila

Szintén Kecskemét adott otthon augusztus 8-án harmadik megemlékezésünknek a holokauszt roma áldozatairól. Az augusztus 2-i nemzetközi roma holokauszt-emléknapot követő vasárnap a Hajnalcsillag Tanoda udvarán hajtottunk fejet az áldozatokra emlékezve. A rendezvényen nemcsak a Porajmos kronológiáját, de a kecskeméti cigányság történetét is megismerhettük.

Ősszel ráfordultunk a berekfürdői Országos Cigánymissziós Konferencia szervezésére, melyet Isten kegyelméből idén végre személyesen tarthattunk meg október 15. és 17. között. Az esemény témájául az ifjúság nevelésében rejlő lehetőségeket és felelősségünket választottuk, s ezt igehirdetések, előadások, kiscsoportos és kerekasztal-beszélgetések formájában dolgoztunk fel.

Természetesen a kikapcsolódás sem maradt el: szombat délután kreatív műhely, íjászkodás, cigány nyelvismereti játék és keresztyén szabadulószoba várta a résztvevőket, este pedig a Romano Glaszo együttes húzta a talpalávalót hagyományos táncházunkban. A konferencia zárónapja bizonyságtételekkel, sok-sok dicsőítéssel és igei alkalmakkal átszőtt evangelizációs alkalommal zárult, mely után feltöltődve, mégis szomorúan mentünk haza, hiszen mégiscsak ez volt az első olyan, sok testvért vonzó országos rendezvényünk, melyet a koronavírus-járvány kitörése óta megszervezhettünk.

Szintén örömként éltük meg, hogy egy év kihagyást követően a Károli Gáspár Református Egyetem negyedéves teológus-lelkész szakos hallgatóit elvihettük cigánymissziós tanulmányútra november elején. Ez alkalommal belül Hajdúböszörményben, Debrecenben, Hodászon, Esztárban és Hejőkeresztúron ismerkedhettünk meg a helyi jó gyakorlatokkal, nem megfeledkezve a próbatételekről sem, melyek a leendő lelkipásztorokat érhetik majd a szolgálataik során.

DA_2021110204-52.jpg

Fotó: Dezső Attila

2021 adventjén képeslaptervező-pályázattal mozgattuk meg a HEKS által támogatott és a Diakónai Iroda fenntartásában működő tanodákat, illetve a szintén HEKS-programban részt vevő iskolákat. A pályázatra csaknem nyolcvan, a legkülönfélébb technikával készített pályamű érkezett, melyeket munkatársainkból álló zsűri értékelt. Az egyéni kategória legjobbja a Kecskeméti Hajnalcsillag Tanoda diákja, Petrik Evelin Jázmin lett, míg a csoportos versenyt az inklúziós programba frissen belépő Kántorjánosi Református Általános Iskola csapata nyerte meg. A Facebook-szavazáson a közönség a Pécsi Református Kollégium Nagyharsányi Általános Iskolájának tanulója, Zátrok Benett rajzát választotta a legszebbnek.

DSC_0160.JPG

Fotó: Kántorjánosi Református Általános Iskola

Bár az év elejét megakasztotta a járvány harmadik hulláma, és az ősz sem lehetett teljes, rendkívül eseménydús év van az Országos Református Cigánymisszió mögött. Ahogyan a fentiek is mutatják, programjainkkal több ezer emberhez jutottunk el személyesen és online, központba helyezve Jézus Krisztust, akiben származásra, bőrszínre és társadalmi helyzetre való tekintet nélkül egyek lehetünk.

2022 kulcsfontosságú év lesz számunkra. Január 1-től más szervezeti formában működik tovább az Országos Református Cigánymisszió egyházunkon belül, és jövőre lesz tíz éve, hogy Dani Eszter zsinati missziói irodavezető irányításával elkezdődött a Magyarországi Református Egyház cigánymissziós stratégiájának kidolgozása.

Reménységünk, hogy az azóta eltelt időben elért eredmények jelentik a biztosítékát annak, hogy változatlan, esetleg bővülő munkatársi csapattal és szolgálati területekkel, illetve támogatással folytathatjuk tovább missziónkat.

„…ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának Krisztus Jézusban adott jutalmáért” (Filippi 3,14)
_vsz_20211017 refciganymisszio_014.jpg

Fotó: Vargosz