Hírek

Együnk egy jót ötszáz forintból!

Hogyan lehet olcsón, de egészségesen étkezni? A Romani Gastro bloggerei erre keresik a választ. Legújabb vállalkozásuk elkanyarodik a roma receptektől, de tematikájában illeszkedik bloguk profiljához. Mit főzzünk, ha csóróság van? címmel mutatják meg azt, hogyan lehet nagyon olcsón, nagyon jó ételeket főzni. Az Index cikke.

»„Olvastam nemrég egy jelentést a roma kisebbség egészségügyi állapotáról, ami nagyon elszomorító képet mutatott. Mivel szerintem leginkább a gasztronómiával lehet hatni az egészségügyi folyamatokra, ezért született meg bennem egy roma gasztroblog ötlete. Sokáig gondolkodtam a koncepción. Szóltam Zsaninak is, és ő másnap hozott egy kakast, - a kakaspörkölt egy tradicionálisan roma étel – és ez volt az első bejegyzésünk a blogon” – kezdi a Romani Gastro blog történetét Tonté Barbara, aki Budai Zsanettel már másfél éve írja a blogot. (...)

A két blogger legújabb vállalkozása elkanyarodik némileg a roma receptektől, de tematikájában illeszkedik a blog profiljába. Mit főzzünk, ha csóróság van? címmel szeretnék megmutatni azt, hogy kifejezetten olcsón is lehet nagyon jó ételeket főzni, ezért egy hónapig csak olyan recepteket mutatnak be, amelyek elkészítési költsége nem haladja meg a fejenként ötszáz forintot.

A cigány konyha nagyon gyakran összefonódik a szegény konyhával, hiszen sokszor nagyon puritán, és szegényes alapanyagokkal dolgozik. Ezért gondoltuk, hogy meghatározunk egy olyan költséghatárt, amiből még gyakorlatilag menzán sem lehet enni, mégis megenged egy sokkal bővebb alapanyag használatot” – fogalmazza meg a célt a két blogger.

A Romani Gastro blog vállalkozása azért is nagyszerű, mert így végre senki nem mondhatja, hogy kevés pénzből nem lehet jót főzni. Olyan ételeket főznek két főre hét-nyolcszáz forintból, mint sült paprikás csirke, paradicsomos húsgombóc házi széles metélttel, (a házi tészta ára nagyjából 120 forint, persze egy kicsit időigényes), sütőtök krémleves egy roma specialitással, a lepcsánkával, kacsaaprólék leves, vagy paprikás csirkés quiche, vagy csicseriborsó curry.«

A romák egészségügyi helyzete

A roma népesség várható élettartama átlagosan tíz évvel rövidebb, mint a nem roma népességél. Ennél még megdöbbentőbbek a roma nőkre vonatkozó adatok, az ő átlagéletkoruk mintegy 15 évvel kevesebb, mint a többségi társadalom nő tagjaié. A Policy Solutions 2012-es felmérés szerint a romák között 3,9 százaléka 60 év felettiek száma, míg többségi társadalomban ennek több, mint ötszöröse: 20,2 százalék. A romák egészségi állapotát a lakókörülményeik is alapvetően befolyásolják, hiszen még mindig igen nagy a telepi lakosok aránya. Ezeket a helyeket sokszor a mentő sem tudja megfelelően megközelíteni.

Az egészségtelen táplálkozás következményeit fokozza, hogy bár az alkoholfogyasztás nem, de a dohányzás jóval magasabb a romák körében. A már idézett 2012-es vizsgálat szerint a roma lakosság 70 százaléka dohányzik, és mindegy negyedik roma egy doboz cigarettát, vagy annál többet is elszív egy nap.   

Olvassa el a teljes cikket az Indexen.

Fotó: romanigastro.blog.hu