Hírek

Egymásért, egy másért – Keresztény roma szakkollégiumok hallgatói találkoztak Szolnokon

A hagyományokhoz híven kilencedik alkalommal gyűltek össze az ország felekezeti fenntartású roma szakkollégiumai a Tisza-parti városban, közöttük a Budapesti Református Cigány Szakkollégium, illetve a debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégium is.

A 2011-ben megalapított Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSZH) minden szeptemberben kétnapos, kötetlen eseménnyel nyitja meg a tanévet: a keresztény cigány értelmiség képzését célul kitűző, tizenegy intézményt tömörítő szervezet idén Szolnokra várta az ország több mint 300 roma szakkollégistáját. A házigazda debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium az önkéntesség fontosságát igyekezett hangsúlyozni a Tiszaligetben, amely fontos eleme az egyes műhelyek szakmai tervének is.

kép

Nyolc évvel ezelőtt Balog Zoltán – akkor még társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárként – tevékeny szerepet játszott a KRSZH megalakításában, az idei rendezvényen pedig örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy egyre kevesebb ismerős arcot lát a résztvevők soraiban, mely az egyre több diplomát szerzett roma fiatalnak köszönhető.

„Akiket egyszer megérintett a magyarországi cigányság ügye, azok nem tudnak szabadulni tőle” – utalt az emberi erőforrások egykori minisztere a megnyitónak helyt adó terem zsúfoltságára. „Vannak akadályok, melyeket együtt le tudunk győzni, éppen ezért van értelme küzdeni” – bátorította a nyolc egyetemi városból érkező hallgatókat a lelkipásztor.

kép

Vecsei Miklós először vett részt szakkollégiumi rendezvényen azóta, hogy a diagnózis alapú felzárkózási roma stratégia előkészítésének és végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztossá nevezték ki a tavasz folyamán. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke arra bíztatta a jelenlévőket, hogy találják meg a nekik ajándékul adott, a világon egyedülálló életet, cselekedjenek, és váljanak aktív irányítóivá környezetüknek.

Dr. Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye helynöke előbb imádságban kért áldást a hallgatók előtt álló tanévre, majd Kocsis Fülöp érsek-metropolita nevében köszöntötte az évnyitó résztvevőit. „Mi ezen a napon a Szent Kereszt felmagasztalását ünnepeljük: ragaszkodjunk azokhoz az értékekhez, melyeket Krisztus keresztje jelent, és kívánom, hogy ez kössön össze mindannyiunkat!” – fogalmazott.

kép

A Hanns Seidel Alapítvány a kezdetek óta támogatja a roma szakkollégiumi összefogást, a budapesti képviselet irodavezetője, Fixl Renáta szintén bátorító szavakat fogalmazott meg a fiatalok felé: „Kitartó munkával és diplomával a kezetekben ti is hozzájárulhattok saját közösségetek, Magyarország és Európa fejlődéséhez.”

Az efezusi tanítványok megkeresztelkedésének történetével (ApCsel 19,1-7) bíztatta a hallgatókat dr. Schanda Anikó, aki a Magyarországi Református Egyházat képviselve tölti be a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnöki tisztségét. „Ti magatok legyetek a változás!” – mondta, a példa pedig adott, hiszen ma már több tucatnyi mérnök, orvos, tanító és a saját területén kiváló szakember alkotja a KRSZH alumni hálózatát.

kép

A szakkollégiumok bemutatkozó filmjeinek megtekintését követően a hallgatók az esemény mottójához hűen önkéntes munkát végezhettek a Szent Tamás Görögkatolikus Óvoda és Általános iskolában: lefestették az intézmény kültéri játékait, illetve fákat ültettek a zöldebb, egészségesebb jövőért. Természetesen a közös szórakozás sem maradhatott el: a bátrabbak ügyességi- és csapatjátékokra nevezhettek be, a KRSZH évnyitójának első napja pedig Pápai Joci, valamint a Khamoro Budapest Band koncertjeivel zárult.

kép

Vasárnap folytatódtak az önkéntességgel kapcsolatos programok az eseményen: a Magyar Vöröskeresztnek köszönhetően lehetőség nyílt véradásra is. A műhelyek során aztán a szakkollégisták olyan szervezetekkel és személyekkel ismerkedhettek meg, melyeken-akiken keresztül maguk is bekapcsolódhatnak valamilyen önkéntes munkába.

Az ápolónőként dolgozó Jónás Tímea 2016-ban Aranypánt-díjat kapott, manapság pedig a Van Helyed Alapítvány cselekvő nagyköveteként segít hátrányos helyzetű gyerekeken. Oláhné Balogh Tímea a Roma Láng Egyesület képviseletében mesélt arról, hogyan próbálnak jobb körülményeket teremteni a nehéz sorból érkező fiataloknak, egyúttal segítik őket identitásuk megtalálásában.

kép

Papp Róbert televíziós riporter, néhány éve pedig társalapítója volt a Kaposvári József Stúdiónak, ahol önkéntesen, hátrányos helyzetű gyerekeknek segítenek komplex felzárkóztató programmal. Buzás Lajos állami gondozottként nőtt fel, ma már pedig hasonló sorsú gyermekek életét szeretné megjobbítani, a Bihari Állami Gondozottak Egyesületének elnökeként.

A Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület elnöke, Jakus László 18 éves kora óta vesz részt különböző szervezetek munkájában, az általa vezetett egyesület pedig önkéntesek bevonásával foglalkozik a roma felzárkózás egyes területeivel. A Szent Damján Táborban fogyatékkal élők tölthetnek el egy felejthetetlen hetet – rengeteg önkéntessel, akik 2019-ben már a 22. ilyen tábor közreműködésében vettek részt. A tábor mindennapjairól Balázs Mihály papnövendék mesélt.

kép

Bolyhos Andrea és Ladányi Erika a Kompánia Alapítvány programját mutatta be: az alapítvány tanodáiban a tanulástámogatás mellett olyan lehetőségeket is biztosítanak a hátrányos helyzetű gyerekek számára, melyeket társadalmi státuszukból adódóan nem érhetnének el. Hajdú Krisztina a Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét-programjáról mesélt, mely nevéhez hűen az állandó és intenzív szociális munkán alapul, főként elszegényedett kistelepüléseken.

A műhelyeket követően került sor a KRSZH adományainak átadására: a több mint száz gyermeknek elegendő tanszercsomagot a tiszabői általános iskola igazgatónője, Kubicsek Judit vette át Rózsehegyiné Juhász Évától, a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium vezetőjétől, illetve Langerné Victor Katalintól, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárától.

kép

A szakkollégiumi évnyitó ökumenikus istentisztelettel zárult Szolnok görögkatolikus templomában: Kocsis Fülöp római útjáról hazatérve vezette a liturgiát, melyben részt vettek a szakkollégiumok lelki vezetői is. Isten igéjét Balog Zoltán hirdette Máté 16,24-28 alapján: a budapesti Németajkú Református Egyházközség lelkipásztora úgy fogalmazott, hogy bár sokan az ellenkezőjét próbálták és próbálják elhitetni velünk, a hit a legnagyobb bátorság, hiszen Jézusban olyasvalakiben bízunk, akit nem látunk – mi több, ő a legfontosabb az életünkben.

A közös imádság és az első évesek megáldását követően Langerné Victor Katalin zárszóként háláját fejezte ki azért, hogy idén adni is tudtak valamint a szakkollégisták önkéntesként, illetve arra őket, hogy képletesen legyenek a munkatársai, a KRSZH megerősödésével ugyanis eljött az ideje annak, hogy új lehetőségeket biztosítsanak a középiskolás cigány fiatalok számára a hálózaton belül.

kép

A 2020-as, tizedik roma szakkollégiumi évnyitót a Budapesti Református Cigány Szakkollégium, a RefoRom szervezi majd.

Fotók: Dezső Attila