Hírek

Ötven új Biztos Kezdet Gyerekház indítását támogatja a kormány

Ebben az évben már 606 millió forintos keretösszeg áll rendelkezésére a Biztos Kezdet Gyerekházaknak – jelentette be csütörtökön a kormányszóvivő Monoron, a Czibere Károllyal tartott sajtótájékoztatón.

A kormányszóvivő kiemelte: a kormány a korábbinál is hatékonyabb és célzottabb segítséget kíván adni a családoknak és az őket segítő szakembereknek. A cél, hogy a rászoruló gyerekek minél korábban megkapják azokat a javakat és szolgáltatásokat, amelyeket nélkülöznek – fűzte hozzá.

A biztos kezdet program lényege együttműködés kialakítása a szülőkkel, a leendő szülőkkel, a gyerekekkel és a szakmai partnerekkel a csecsemők és kisgyermekek testi, szellemi és szociális fejlődésének előmozdítása érdekében – jelezte a szóvivő. Az országban jelenleg 114 gyerekház működik, 2014 végéig 11 ezren keresték fel ezeket az intézményeket – mondta.

Kurucz Éva szólt arról is, hogy a program jól kapcsolódik a kormány azon intézkedéseihez, amelyekkel a gyermekszegénység, a gyermekéhezés felszámolását kívánja elérni. Felidézte: jelenleg mintegy 320 ezer gyermek számára ingyenes, 209 ezer számára pedig kedvezményes az étkezés a bölcsődékben és a köznevelési intézményekben. Hozzátette: a gyermekek étkeztetésére 2015-ben 58 milliárd forintot fordít a kormány, ami 5,6 milliárd forinttal több, mint 2014-ben volt.

Közölte: a kormány célja, hogy a hálózatot mint a felzárkózáspolitika egyik fontos elemét megerősítse. A működési támogatás mintegy 6,2 millió forint intézményenként, de fontos, hogy további gyermekházak kapcsolódjanak be; a kormány 50 új ház indítását támogatja a következő időszakban, átlagosan 10 millió forinttal.

forrás:kormany.hu