Hírek

Debrecenben vendégeskedik a Somnakaj, "zenés roma sorsjáték"

Az elválás és az egymásra találás konfliktusára épülő ballada ősbemutatója a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében volt a Művészetek Palotájában. A nagysikerű előadás októberben a debreceni Csokonai Színházban vendégeskedik, majd újból látható lesz Budapesten.

A mű a zene, a színház és a tánc területéről érkezett ismert hazai és világhírű művészek összehangolt munkájával született meg: A darab egyik zeneszerzője és szereplője a világhírű dzsesszzongorista, Szakcsi Lakatos Béla. A hangszerelés a hazai world zenei színtér egyik legizgalmasabb alakjának, Szirtes Edina Mókusnak a munkája, a zenészek között a Romano Drom, a Ternipe és a Szilvási Gipsy Folk Band tagjait láthatjuk a színpadon. A  címszereplő a Csokonai Színház színművésze, Szakács Hajnalka, a Doktornőt Falusi Mariann alakítja.

A darabban Somnakaj, a szabadszellemű, tehetséges lány alakja szimbolizálja a roma kultúrában és történelemben fontos szerepet betöltő szabadság iránti vágyat, a korlátok közé nem szorítható tehetséget és egyéniséget. Ő meséli el saját, humorban és misztikumban bővelkedő történetét.
Szakcsi Lakatos Béla a debreceni beharangozó sajtótájékoztatón kiemelte: az ilyen jellegű előadás - amelyből sajnos húszévente születik egy - hozzájárulhat a cigányságot érintő társadalmi problémák enyhüléséhez, mivel hidat épít az etnikumok között. Fontosnak nevezte, hogy ebben az első roma sorsjátékban a cigányzenének valamennyi stílusa és típusa egységbe rendeződik, van benne folklór, az általa szerzett roma jazz és klasszikus roma zene is.
Kathy Horváth Lajos hegedűművész szerint a Somnakaj jó példa arra is, hogy "a zene mindenkié, bőrre, nemre való tekintet nélkül".  Az előadásban koncertszerűen megszólaló dalok között vannak autentikus roma népdalok és ezek modern átiratai, Marko Markovic balkáni hatásokat tükröző roma szerzeménye, a Romano Drom- és Ternipe-dalok átdolgozásai, valamint rap és slam betétek is.

forrás: mti