Hírek

HEKS pályázati felhívás cigány gyermekek közötti szolgálatra

Újra lehet a HEKS-nél pályázni roma fiatalokat támogató projektekkel. A svájci protestáns segélyszervezet anyagi hozzájárulásával jelenleg nyolc gyülekezetben folyik, és háromban indulás előtt áll olyan program, amely a roma gyerekek, fiatalok tanulását, társadalmi beilleszkedését segíti, megismerteti őket a keresztény értékrenddel és közösségi alkalmakat kínál számunkra. Július végéig lehet beadni az új projektterveket.

Az újra kiírt pályázat a Magyarországi Református Egyház gyülekezeteinek szól, célja olyan tanoda-típusú és (vagy) az életkészségek erősítését szolgáló programok támogatása, melyek a 0-18 éves hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű és elsősorban cigány gyermekek és fiatalok felzárkózását, társadalmi beilleszkedését és készségfejlesztését segítik.

Mire kell itt gondolnunk? Baba-mama klub, tanoda vagy más délutáni, hétvégi szakkör, foglalkozás, fejlesztő játszóház működtetése, nyári táborok megszervezése. A projekt célja a gyülekezet mozgósítása és a cigányok iránti érzékenyítése.  A gyülekezeti munkatársak készségeinek fejlesztése céljából a HEKS képzési lehetőségeket is biztosít.

A pályázat keretében igényelhető támogatás mértéke három évre: minimum 4,5 millió,  maximum 8 millió forint.

Vilmányban már jó pár éve működik a templom mellett az úgynevezett "Menedékház", amely csoportos foglalkozásokat nyújt a különböző korosztályoknak. A ciganymisszio.reformatus.hu már írt erről a komplex projektről itt. A somogyi Büssüben futó projekt kezdeteiről is tudósítottunk. Kecskeméten baba-mama klubot működtet a gyülekezet két roma származású munkatárssal, egyikük számol be a tevékenységükről a Tedd meg, ami tőled telik! És kérjed azt, amire gyönge vagy! című írásban. Megtekinthető a videó a Pilisvörösvári Tanodáról és a téli tudósítás a Pátkai Tanoda munkájáról.

A HEKS a cigánymissziós munkatársak számára évente két képzést szervez, az élménypedagógiai továbbképzésen készült interjúkat Ne térjen el a normáktól, de ne is kelljen letagadnia, hogy cigány és Élmény lesz a pedagógia a cigány gyerekek között címmel olvashatjuk. A szemléletformáláshoz kaptak segítséget a munkatársak a 2015 tavaszi tréningen.

A részletes hirdetés tájékoztatást ad a pályázat feltételeiről.

A pályázati anyag és segítség az elkészítéséhez letölthető a honlap letöltések menüjéből.

Beadási határidő: 2015. július 28.

A nyitó fotót a Pátkai Tanodában Füle Tamás készítette.