Hírek

Bemutatkoztak a Károlin a roma slammerek

„Stréberek vagyunk, de nem halunk éhen” – hallhatták roma fiatalok előadásában a KRE diákjai. Az intézmény minden félévben rendez egy „tréninghét”, elnevezésű programsorozatot, amelynek keretében a legkülönbözőbb témákban szervezett foglalkozások, előadások, rendezvények várják a hallgatókat. Október 22-én, szerdán délután a BTK-n mutatkozott be a diákoknak Horváth Kristóf, művésznevén Színész Bob, aki tehetséges roma fiatalok szereplésével alkotta meg A tudás 6alom című videoklipet, amivel a tanulás fontosságára hívják fel a figyelmet. A Roma Oktatási Alap támogatásával készült videót már több mind 88 ezren tekintették meg a youtube-on.

Horváth Kristóf szerint a slam poetry erőteljesen inspirálja és motiválja a gyerekeket, és önbizalmat ad nekik azzal, hogy megtanulják kifejezni magukat, megfogalmazni saját gondolataikat. A slammelés jelenleg nagyon „menő”, és ezért van esély, hogy hallgatnak a fiatalok a leckeírásra és tanulásra felszólító rigmusokra:

„Furcsa lesz majd elsőre, 
de hozzá szoksz a szerephez: 
ha fele annyit szólítanak, 
kétszer annyit jelentkezz! 
Stréberek vagyunk, lehet, 
de nem halunk éhen - 
a tudás mindig hatalom, sohase szégyen!
A tudás az hatalom, 
a tudás hatalom, 
a tudás az hatalom, 
sohase szégyen."

A videó megtekintése után a diákok feltehették a kérdéseiket is, és „Színész Bob” csapattagjával, Oláh Edmond „Mizó”-val együtt interaktívvá varázsolta az előadást, ami szemmel láthatóan elnyerte a részvevő hallgatók tetszését.

A tréninghéten került sor Szénási Sándor Zenész cigányok Magyarországon című előadására is. A prezentációval illusztrált előadás két, szorosan összekapcsolódó témakört tekintett át. Az előadó egyrészt felvázolta a magyarországi cigányzene történetét, majd bemutatta, miként hatott egymásra az elmúlt évszázadokban a magyar népzene és a cigányzenének nevezett népies magyar műzene.