Hírek

Ballagók és új belépők – Elindult Együtt-egymásért képzésünk harmadik tanéve

A koronavírus miatt veszélyhelyzet felborította az előző tanév menetrendjét, így a képzést először kezdők búcsújára csak most került sor, miközben új belépőkkel gazdagodott programunk a kunhegyesi Siloám Gyógyászati és Konferencia Központban.

Az augusztus eleji, budapesti Együtt-egymásért hétvégén csaknem fél év után először találkoztak személyesen egymással gyülekezeti közösségfejlesztő munkatársképzésünk tagjai, az első formális eseményre azonban 2020. szeptember 4. és 6. között került sor Kunhegyesen.

A képzést 2018-ban elkezdők péntek este pótolták be tavasszal elmaradt ballagásukat, melynek elején Dani Eszter zsinati missziói irodavezető a 63. zsoltár szavaival buzdította a végzősöket: „Ó, Isten, te vagy Istenem, hozzád vágyakozom! Utánad szomjazik lelkem, utánad sóvárog testem, mint kiszikkadt, kopár, víztelen föld. Így nézek rád a szentélyben, hogy lássam hatalmadat és dicsőségedet. Mert szereteted az életnél is jobb, ajkam téged dicsőít.” A lelkipásztor imádságban kérte Istent áldásokért, megtartó kegyelemért a szolgálataikért.

kép

A cigánymisszió szakmai és adminisztrációs munkatársa, Borbás Réka, illetve a képzés másodéves résztvevője, Carlaw Judit énekkel bocsátotta útra a ballagókat, Tóth Anita országos cigánymissziós referens pedig hálát adott azért, hogy az Úr olyan munkatársakat adott a közösségeknek, akik időt, energiát nem kímélve építik Isten országát.

A másodévesek nevében a kecskeméti Gondi Ferencné köszönte meg társainak az együtt töltött időt, a példamutatást, a közös dicsőítéseket. A ballagás végén a résztvevők Tomes Attilától, a képzés mentorától átvehették a program lezárását tanúsító okleveleiket, valamint egy-egy, Borbás Réka által összeállított kreatív, üvegbe zárt útravalócsomagot – ő volt az, aki a helyszín dekorációját is elkészítette.

kép

Az eseménynek ezzel még nem volt vége, hiszen a hat ballagó is felszólalt: „Hálát adok nektek azért, hogy együtt cselekvő és együtt gondolkozó csapattá tettetek minket – annak ellenére, hogy az ország különböző pontjairól érkeztünk” – mondta Porcsné Berecz Anita.

„A program alkalmassá tett, finomított, csiszolgatott minket, most pedig megérkeztünk ide, ahol az itt szerzett tudást visszük tovább” – fogalmazott Balogh Tibor. Tar Lászlóné Olga azzal folytatta, hogy azt hitte, a szociális szférában eltöltött évtizedek után megismerte a cigányokat, de a képzés alatt rájött, hogy ez nem így van. „Egymás megismerése elengedhetetlen ahhoz, hogy egymás mellett éljünk, és ne higgyük, hogy erre nem vagyunk alkalmasak. Isten mindenkit azzá tehet” – tette hozzá.

kép

Takács Zsuzsanna bevallotta, hogy a „legmesszebbről” érkezett, hiszen korábban nem szolgált cigányok között, és csak puszta érdeklődésből jelentkezett a képzésre: „Rengeteget tanultam a romákról, és mindig feltöltődve mentem innen haza. Most érzem úgy, hogy megérkeztem közétek” – üzente. „Az egész képzésért hálás vagyok, melyet Isten kegyelméhez tudnám hasonlítani: nem érdemeljük meg, mégis megkapjuk” – mondta Göncz László.

Lakatos Krisztián úgy érzi, hogy a képzés résztvevői igazi családot jelentettek számára. „Azt érzem, hogy a végére a csapatunk nagyon összetartóvá vált. Ennek kulcsa, hogy a hétvégéken kívül is ugyanúgy tartottuk kapcsolatot egymással. Erre bíztatnám az utánunk érkezőket, mert a társaitok együtt fognak nevetni, és együtt fognak sírni majd veletek.”

kép

A végzősök proaktivitását ismerve csak kissé volt meglepő, hogy bolond ballagás címén egy ötletes színdarabot is előadtak, megdolgoztatva a jelenlévők rekeszizmait.

Pénteken a ballagás mellett természetesen a szakmai munka kapta a másik főszerepet: a képzés másod- és harmadévesei elkezdték az előkészületeket az októberi, Országos Cigánymissziós Konferenciára, az elsősök pedig egymás és a képzés részleteinek megismerésével zárták a napot.

kép

Az Együtt-egymásért program tagjai szombaton már fejest ugrottak a képzés moduljaiba: a spiritualitás blokkban Dani Eszter és Tomes Attila, a keresztyén közösségfejlesztés blokkban Lakatos Kinga, a közösségfejlesztés blokkban Hallgató Éva és Marosszéki Emese, a romológia blokkban pedig Ignácz Andrea és Ignácz Margit dolgozott együtt a résztvevőkkel. Este folytatódott a konferenciára való készülődés, immár az első évesekkel kiegészülve.

A vasárnap reggel Dani Eszter igei gondolataival kezdődött, majd Tóth Anitával és Tomes Attilával együtt kért áldást a program tagjaira, akik ebédig csoportos szupervízión dolgozhatták el a hétvége eseményeit.

kép

Az Országos Református Cigánymisszió minden munkatársa nevében sok áldást a ballagóknak és az első, illetve második éveseknek egyaránt!


Fotók: Borbás Réka

*

Még több fotó a hétvégéről galériánkban, ide kattintva!