Hírek

Az igazi testvéri szeretet megtapasztalása

Véget ért Együtt-egymásért keresztyén közösségfejlesztő munkatársképzésünk negyedik tanéve.

DA_2022051315-081.jpg

dr. Török Tamás, a Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes főosztályvezetője Érdekérvényesítés, állampolgári ismeretek témában tartott előadást

Fotó: Dezső Attila

A Magyarországi Református Egyház Zsinata 2013-ban fogadta el azt a cigánymissziós stratégiát, melynek mentén szolgálatunkat azóta végezzük. Ennek egyik kulcseleme volt olyan munkatársképzések szervezése, melyek megalapozhatják a gyülekezeti missziós szolgálatot, 2018-ban pedig – európai uniós finanszírozásból – el is indíthattuk a képzés első évfolyamát.

A Covid-19 ugyan megzavarta a személyes jelenléten és közös tanuláson, gondolkozáson alapuló struktúrát, de ez semmit sem változtatott a képzésben résztvevők lelkesedésén. 2020-ban hatan, 2021-ben tizenhárman szereztek tanúsítványt a kurzus elvégzéséről, a mögöttünk hagyott, május 13-15 közötti hétvégén pedig tizenöten értek a kétéves folyamat végére.

DA_2022051315-103.jpg

Spiritualitás-blokk Dani Eszter solymári lelkipásztorral, a Missziói Szolgálat főtanácsadójával

Fotó: Dezső Attila

A képzés negyedik tanévének utolsó hétvégéjén, a berekfürdői Megbékélés Házában a spiritualitás, a közösségfejlesztés és az érdekérvényesítés volt a fókuszban Dani Eszter solymári lelkipásztor, Lakatos Kinga közösségfejlesztő tréner és dr. Török Tamás, a Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes főosztályvezetőjének segítségével. A szakmai program péntek délután kezdődött és szombat estig tartott (vasárnap délelőtt reflexiós körben és csoportos szupervízión vettek részt a diákok, illetve találkoztak Eperjesi Tamással, a Református Szeretetszolgálat felzárkózási osztályvezetővel), péntek este pedig ünnepélyes ballagón köszöntek el a képzést befejezők.

DA_2022051315-144.jpg

Keresztyén közösségfejlesztés Lakatos Kingával

Fotó: Dezső Attila

Dani Eszter a Zsidókhoz írt levél 12. részének első három versével buzdította a ballagókat arra, hogy terheiket bátran tegyék le Jézus keresztjéhez és rá tekintve, örömmel álljanak helyt a mindennapok próbáiban. A már korábban végzettek nevében a kecskeméti Gondi Ferencné és a bodaszőlői Lakatos Krisztián, a laki Ganyi Istvánné és Kiss Elemérné pedig az elsősöket képviselve búcsúzott tőlük. A végzősök igeolvasással, kisfilmmel, közös énekléssel mondtak köszönetet az elmúlt két évért.

DA_2022051315-054.jpg

A végzős, illetve elsőéves évfolyam a Cigánymisszió munkatársaival

Fotó: Dezső Attila

A Cigánymisszió munkatársai nevében Fitos Renáta korábbi szakmai vezető és Tomes Attila korábbi szakmai mentor idézte fel a 2020 szeptembere óta eltelt időszakot, amikor is több alkalommal online került sor a képzési hétvégékre, a résztvevők mégis kitartottak elhívásuk és tudásvágyuk mellett. Borbás Réka szakmai-adminisztrációs munkatárs saját kezűleg készített útravaló-üvegeket készített a ballagóknak, melyet a tanúsítvánnyal együtt vehettek át a végzősök.

Szintén Réka munkáját dicsérte az a festmény, melyet a Cigánymisszió munkatársi csapatától nemrég elköszönt Tomes Attila kapott – a mentort áldással és az elmúlt évek legemlékezetesebb pillanatait összegyűjtő videóval köszöntötték kollégái.

DA_2022051315-046.jpg

Tomes Attila és Borbás Réka

Fotó: Dezső Attila

Az elmúlt évek során tanodák, bővülő és megerősödő cigánymissziós szolgálatok, illetve szemléletváltás adta az Együtt-egymásért képzés legnagyobb gyümölcseit, a hálózatba kapcsolás jelentette támogatásról nem is beszélve.

„A cigánymisszió kulcsfontosságú ahhoz, hogy ébredés legyen az egyházunkban” – fogalmazott a képzés egyik résztvevője. Ennek szellemében folytatjuk tovább, Jézus Krisztus útján!

DA_2022051315-013.jpg

Fotó: Dezső Attila