Hírek

Az Eurodiaconia pozsonyi roma inklúziós hálózati találkozóján jártunk

Idén tavasszal a szlovákiai Üdvhadsereg pozsonyi központja adott otthont az Eurodiaconia – az európai egyházak és keresztyén civil szervezetek diakóniáért felelős érdekképviseleti szervezete – roma inklúziós hálózati találkozójának, melyen két munkatársunk vett részt a Református Szeretetszolgálat-Országos Református Cigánymisszió képviseletében.

A Cigánymisszió munkatársai évek óta részt vesznek az Eurodiaconia által szervezett roma inklúziós találkozókon, melyek mindig egy-egy téma köré épülnek fel, illetve lehetőség adódik a vendéglátó szervezet munkájának, szolgálatának megismerésére.

FwQ-HqWWACQPZXp

Fotó: Eurodiaconia

Az idei, 2023. május 16-17-i alkalom fókuszában a hátrányos helyzetben élő roma közösségek oktatáshoz és az élethosszig tartó tanuláshoz, képességfejlesztéshez való hozzáférése állt – melyek kulcsfontosságúak a gazdasági és társadalmi inklúzió eléréséhez.

Szolgálatunkat Naszádi Kriszta, a HEKS által támogatott iskolai inklúziós projekt koordinátora és Dezső Attila kommunikációs munkatárs képviselte – a szakmai tapasztalatok elsajátítása mellett a kapcsolati háló megerősítésére és bővítésére is lehetőség adódott a találkozón.

1684761078781

Fotó: Dezső Attila

A szlovákiai Üdvhadsereg (Armáda Spásy) munkatársai a két nap során előadásokon és tereplátogatásokon keresztül mutatták be szolgálatukat. Noha mindössze harmincöten dolgoznak egész Szlovákiában, több helyszínen végeznek példaértékű missziós és felzárkózást célzó munkát.

Csapatunk két, Pozsony közeli óvodájukat látogatta meg Bazinban (Pezinok) és Detrekőcsütörtökön (Plavecký Štvrtok) – előbbi helyszínen szlovák, szlovákiai roma és ukrán gyerekek vannak együtt, utóbbi intézménybe pedig a helyi település cigány gyerekei járnak.

1684761078759

Fotó: Dezső Attila

A találkozó részeként megismerhettük az Eurodiaconia portugál, holland, koszovói és finn partnerszervezeteinek jó gyakorlatait, illetve közösen javaslatokat tettünk az európai uniós romapolitika döntéshozatali folyamatába.

Köszönjük az Eurodiaconiának a konferencia szervezését és a szlovákiai Üdvhadseregnek a vendéglátást!

FwVXDdZXwAE20lt

Fotó: Eurodiaconia