Hírek

Az egész lakott Föld

Protestáns cigánymissziós vezetők és munkatársak gondolatai az Ökumenikus Imahéten

Keresztyén egyházak szerte a világon ezekben a napokban tartják az ökumenikus imahetet a krisztushívők egységéért. Mi a Cigánymisszióban a Protestáns Cigánymissziós Fórum keretein belül éljük meg ezt az egységet, ezért arra kértük a fórum öt résztvevő felekezetének vezetőit és munkatársait, hogy az imahéten osszák meg bátorító gondolataikat az Olvasókkal.

IVI_0188.jpg

Fotó: Bazánth Ivola

Az egész lakott Föld napjainkban meglehetősen tömött népsűrűséggel, egyre növekvő számú feszültségforrással, -típussal és -góccal lépeget az utolsó felvonás felé. Ebben az ember által szétzilált, hatalmas és rendezetlen rendszerben igen picike, de – sokunk számára – annál szebb és kedvesebb egység a Kárpát-medence (ahol a lakott Föld egészéhez hasonlóan szintén nincs egység). Hazánkban is évszázadok óta feszülnek egymásnak kis- és nagyhatalmi, gazdasági, politikai, ideológiai, vallási és nemzetiségi érdekek. A cigányok és magyarok egymás mellett élése (hol van ez az egymásért éléstől?!) sem mondható békésnek.

Pedig a mindenre gyógyírt jelentő Megoldás/Megváltó megjelenésekor belehangzott a mennyei szférából a földibe Isten akarata, valamint a helyes, Isten felé megnyilvánuló és a helyes, emberek közti viszonyulás útja: Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség, és az emberekhez jóakarat. Aki azóta ezt meghallja, megérti és megpróbálja megvalósítani, annak valóságosan megszületett Krisztus. Annak ma nem a felekezeti hovatartozása az első, hanem Krisztus és az általa bemutatott Istendicsőítés és az emberek közti béketeremtés lesz példává szerte az egész lakott földön (ökumené-n – mondanánk görögül), és így itt is, ebben a hazában. A Protestáns Cigánymissziós Fórumban együtt, egységben szolgáló öt protestáns felekezet cigánymissziója szinte példa nélküli, egyben példaadó egységben, folyamatos egymástól tanulásban, együtt munkálkodásban ezzel az ökumenikus hozzáállással próbál cigányok és magyarok közt szolgálni. Ehhez kérjük Uruk Istenünk segítségét, áldását:

Drága Jézusunk!

Mi magunktól csak a magunk feje után megyünk megszokásainkhoz, hagyományainkhoz ragaszkodva, saját erőnkben, tudásunkban, technikáinkban bízva. Ám kétezer évvel ezelőtti szerény, szegényes, de már akkor eget-földet megmozgató megjelenésed óta itt ragyog a te egyedül igaz, tökéletes, segítő és megmentő valód és utad. Így vagy azóta is köztünk, így szeretnénk egyre jobban megismerni, rád hagyatkozni. Köszönjük, hogy te velünk vagy, megsegítesz, megáldasz mindenkit, aki követőddé lesz. Ámen.

Bakay Péter cigánymissziós referens,
Magyarországi Evangélikus Egyház