Hírek

Augusztus 2. - a roma holokauszt emléknapja

A Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának 1972-es határozata alapján augusztus 2-a a roma holokauszt (porajmos) nemzetközi emléknapja. 1944. augusztus 3-ra virradó éjjel számolták fel a nácik az auschwitz-birkenaui lágerben kialakított cigány családi tábort. Közel háromezer férfit, nőt és gyermeket pusztítottak el a gázkamrákban. Velük együtt ezen a napon a II. világháború alatt Európa-szerte tízezrével meggyilkolt szintikre és romákra is emlékeznek.

Mivel a cigányság kevésbé volt szervezett, mint a zsidóság, és mivel sokukat mindenféle nyilvántartásba vétel nélkül gyilkolták meg, az áldozatok számát nehezebb megállapítani.

Hétfőn Európa 17 országából félezer roma fiatal érkezik Karkkóba és Auschwitz-Birkenauba, hogy a Phiren Amenca és a ternYpe nemzetközi roma ifjúsági szervezetek rendezvényének keretében a roma holokauszt áldozataira emlékezzenek.

Itthon Budapesten, Hódmezővásárhelyen, Miskolcon és Szegeden is lesznek megemlékezések. Nemzetközi cigány civil szervezetek kezdeményezték, hogy augusztus 2-án délben világszerte egyperces csenddel emlékezzenek a holokauszt roma áldozataira.

(Bari Károly Holtak arca fölé című versét Káli-Horváth Kálmán adja elő.)

Van helyem ebben az országban - roma fiatalok a Porajmos kapcsán.