Hírek

Átadták a Kultur Farmot Alsószentmártonban

Átadták a száz százalékban cigányok lakta Alsószentmártonban az uniós forrás felhasználásával megvalósult Etno Kultur Farm Vendégházat, amely a helyiek összefogásával  épült fel.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program  Innovatív, kísérleti foglalkoztatási program keretében a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület 136 millió forint uniós támogatás felhaználásával hozta létre az Etno Kultur Farmot.
A beruházás keretében egy már  meglévő épületet újítottak fel,  amelyben hat ember elhelyezésére alkalmas, akadálymentesített vendégszobákat  alakítottak ki,  e mellett egy  új szárnyat,  valamint istállót  építettek, valamint  infrastrukturális fejlesztéseket hajtottak végre.
Az építkezéssel egy időben három tanfolyamot –  panziós, falusi vendéglátó; konyhai kisegítő; állattartó telepi munkás – tartottak, amelyen összesen harmincan vettek részt. Közülük választják majd  ki a vendégház és  a park dolgozóinak egy részét, akikkel meghatározott idejű, hat  hónapra szóló szerződést kötnek.
A projekt megvalósítóinak elsődleges célja, hogy  Baranya e többszörösen hátrányos helyzetű térségében a  munkahelyteremtés mellett megismertetessék a településre ellátogatókkal a cigány hagyományokat, s élettel töltsék meg a települést. A tervek között szerepel gyógynövény- és fűszerkert kialakítása, valamint állatsimogató létesítése.

(forrás: Pécsi Hírhatár)

Tegyük hozzá: ebben a községben szolgál Lankó József atya.
– Ők számomra az az alapközösség, ahová tartozom, ahol küldetésem van – mondja a falubelikről a vele készült interjúban.