Hírek

aRoma Podcast s01e07 – Roma holokauszt: Miért beszélünk keveset róla?

Varga Dóra történelem-néprajz szakos tanárral, leendő hitoktatóval, illetve Lovász Márton lelkipásztorral, romológia mesterszakos hallgatóval beszélgetünk a roma holokausztról.

50 éve, az 1972-es párizsi II. Cigány Világkongresszus résztvevői úgy határoztak, hogy minden évben augusztus 2-án emlékezzünk meg a holokauszt roma áldozatairól. 1944-ben ugyanis augusztus 2-ről 3-ra virradó éjszakán számolták fel a németek az Auschwitz-Birkenau-i cigánytábort: az Európa több országából oda gyűjtött cigány családok közül kb. 1300 főt máshová szállítottak, mintegy háromezer nőt, férfit és gyereket pedig gázkamrába küldtek.

A történeti kutatások nem tudnak pontos számot az elhurcolt és megölt cigányok számáról, a legtöbben 800 és 200 ezer fő közé teszik azt, optimista (pesszimista?) becslések 1,5 millió megölt romáról beszélnek.

A cigány nyelvben porajmos (elpusztítás)-ként ismert esemény, illetve eseménysorozat szélesebb körben és kevésbé ismert részleteire igyekszünk rávilágítani az augusztus 2-i emléknap előtt Varga Dóra történelem-néprajz szakos tanár, leendő hitoktató, illetve Lovász Márton lelkipásztor, romológia mesterszakos hallgató segítségével. Dóra a debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégium tagja, Márton pedig az intézmény lelkésze.

Hallgassátok meg a podcastet YouTube-on:

Vagy Anchoron: