Hírek

Amikor minden házban megnyílik egy templom

Hatodik alkalommal szervezték meg a Protestáns Cigánymissziós Találkozót a baptista, evangélikus, metodista, pünkösdi és református felekezetek cigánymissziói 2021. március 6-án. Noha bármennyire szerettük volna, a hatályban lévő járványügyi intézkedések nem tették lehetővé a személyes jelenlétet, így az esemény online valósult meg, igehirdetésekkel, bizonyságtételekkel és dicsőítésekkel.

Bár a koronavírussal terhelt 2020-as év végére szinte mindannyian belejöttünk az online események szervezésébe, az élő közvetítésekbe, a videokonferenciákba, jól tudtuk, hogy ezek nem pótolják a személyes találkozást. Különösen a tavaly februári, ezerötszáz fő részvételével zajlott debreceni esemény fényében vágyakoztunk az iránt, hogy egymás kezét fogva imádkozzunk, felemelt kezekkel dicsőítsünk a sorokban, és csendes szívvel figyeljünk az ige üzenetére.

A Covid-19 harmadik hulláma keresztülhúzta számításainkat, így már idejekorán online találkozóban gondolkoztak a Protestáns Cigánymissziós Fórum tagjai, mely a felekezek által elkészített és elküldött anyagokból állt össze.

Mint minden évben, ezúttal is egy téma köré szerveződött az alkalom: a rendezők az „Imádság krízisben” címet adták az eseménynek. A találkozót megelőző egy év sokak számára munkahelyvesztést, megbetegedést, szeretteiktől való búcsút hozott, így magától értetődő volt a választás. A nehézségek mindig közelebb viszik az embereket Istenhez.

Egy tavaly tavasszal a közösségi oldalakon terjedő fotó jutott erről eszembe, melyen az ördög beszélget Istennel. Az ördög pökhendi módon odaveti az Úrnak, hogy a vírussal sikerült elérnie, hogy bezárjanak a templomok, Isten azonban büszkén jelenti ki, hogy ellenkezőleg, hiszen minden házban megnyitott egyet. Ezzel természetesen nem azt akarom mondani, hogy mostantól az egyéni hitmegélésen legyen a hangsúly a közösségi helyett, hanem azt, hogy Isten minden próbatételt áldássá tud tenni. Jelen esetben azt, hogy a Protestáns Cigánymissziós Találkozón nem pár százan vettek részt, hanem ettől sokkal többen kapcsolódtak be az alkalomba online.

Az Országos Református Cigánymisszió, mint a Protestáns Cigánymissziós Fórum tagja színes programokkal készült a közös szolgálatra. Református részről Tóth József gáborjáni és szentpéterszegi (Hajdú-Bihar megye) lelkipásztor hirdette az igét. A lelkész a Miatyánk első része alapján hívta fel a figyelmünket arra, hogy „ahol megszenteltetik az Úr neve, ott eljön az országa, és megvalósul az akarata.”

Ez a megszenteltetés a célja Banu Brigitta Szandrának, aki a Tinnye-Piliscsabai Református Társegyházközség gyülekezeti munkatársaként és hittanoktatójaként szolgál. Brigitta súlyos tünetekkel esett át a koronavírusos megbetegedésen, de a kötelező karantén alatt másoktól kapott kedvességben megtapasztalta, hogy Isten kegyelme előtt nincs akadály.

A közös dicsőítéshez tizenegy dallal járultunk hozzá, melyet egy egész napos, jó hangulatú forgatás keretein belül rögzítettünk az Országos Református Cigánymisszió munkatársaival és önkénteseivel.

Hálásak vagyunk Istennek, hogy megteremtette a lehetőséget arra, hogy a Protestáns Cigánymissziós Találkozón ezúttal online tudjuk kapcsolódni egymáshoz a Szentlélek által. Együtt magasztalva a mindenség Urát, és bízva abban, hogy egy év múlva már személyesen tehetjük ugyanezt!