Hírek

A tanodában szolgáló exrendőrtől a cigányok között biztonságra lelő dicsőítésvezetőig

2022 legjobb cigánymissziós tartalmai

A cigány biblafordításon dolgozó lelkész; a gyerekekkel foglalkozó exrendőr, egy életét Istennek szentelő roma házaspár, a cigányok között nyugalomra lelő dicsőítésvezető, tanodás fiatalok videoklipje – néhány a honlapunkon, 2022-ben megjelent legjobb tartalmak közül. Év végéhez közeledve tekintsünk vissza rájuk, és nyerjünk belőlük erőt 2023-ra!

A református lelkész, aki cigány biblia fordításán dolgozik – Interjú Komlósiné Sümegi Nórával

A végzettsége szerint református lelkipásztor Komlósiné Sümegi Nóra tizenöt éve a Wycliffe Bibliafordítók munkatársa, ez idő alatt előbb egy erdélyi gábor cigány közösségben, majd beás cigányok között igyekezett előmozdítani a bibliafordítás ügyét. Miért fontos, hogy mindenki az anyanyelvén olvassa a Szentírást? Milyen hatásuk van a fordításoknak a közösség életére? Interjúnkban többek között erről is beszélgettünk Nórával.

Az interjút erre a linkre kattintva lehet elolvasni: https://ciganymisszio.reformatus.hu/hirek/a-reformatus-lelkesz-aki-cigany-bibliaforditason-dolgozik/

DA_20211119-04.jpg

Fotó: Dezső Attila

„Csodálatos, hogy a házasságunkban együtt járhatunk Istennel” – Videós Házasság Hete-interjú a pocsaji Simon-házaspárral

Simon Antalné és felesége, Simon Antalné több mint 25 éve házasok, négy közös gyermeket neveltek fel, és a megpróbáltalások között is mindig hűek tudtak maradni Istenhez. Hiszik, hogy az Úr nem véletlenül hívta el őket - szeretnének áldássá lenni családjuk és környezetük számára egyaránt.

Megújult cigánymissziós szolgálat, régi álmokkal – Interjú Sztojka Szabina lelkipásztorral, az Országos Református Cigánymisszó vezetőjével

A Kiskunhalasról származó Sztojka Szabina novemberben lett a Magyarországi Református Egyház felszentelt lelkipásztora. A budapesti Skót Misszióban végzett szolgálata mellett idén februártól a Református Szeretetszolgálat Felzárkózási Osztályának lelkésze, valamint az Országos Cigánymisszió vezetője. Interjúnkban arról beszélt, milyen nemzetközi tapasztalatokkal érkezett meg új szolgálati helyére, mi a cigánymisszió lényege, és miben rejlik református identitása, illetve milyen célokat tűzött maga elé.

Az interjút erre a linkre kattintva lehet elolvasni: https://ciganymisszio.reformatus.hu/hirek/ha-egy-cigany-belep-egy-reformatus-templomba-nem-kellene-megtagadnia-a-szarmazasat/

DA_20220405-06

Fotó: Dezső Attila

„Teljes munkaidősként akarok az Úrnak szolgálni” – Interjú a mátészalkai Turgyán Sándorral

Turgyán Sándor rendőrként nagy kanállal falta az életet: fiatal vidéki srác volt, amikor a budapesti nyolcadik kerületben szolgált a kétezres években, dokumentumfilmet készített róla az HBO, azonban ott kellett hagynia a rendvédelmi pályát. Súlyos betegségen és magánéleti válságokon át jutott el a felismerésre, hogy valami hiányzik az életéből. Sándor ma a Mátészalka-Kertvárosi Református Gyülekezet aktív tagja, munkatársaival pedig tanodaalapításon dolgozik.

Az interjút erre a linkre kattintva lehet elolvasni: https://ciganymisszio.reformatus.hu/hirek/teljes-munkaidoskent-akarok-az-urnak-szolgalni/

DA_2022051315-122-2.jpg

Fotó: Dezső Attila

Kincsek nyomában – Film a Magyarcsanádi Református Általános Iskoláról

A Magyarcsanádi Református Általános Iskola néhány éve még olyan dolgokkal küzdött, mint bármely más oktatási intézmény hazánk leszakadó régióiban. A délkelet-magyarországi településen magas volt a lemorzsolódás, a diákok tanulmányi eredményei és a tanárok motivációja is sok kívánnivalót hagyott maga után. Az iskola tanulói azonban ma már országos versenyeredményekkel büszkélkednek, a pedagógusok pedig újra megtalálták hivatásuk célját és értelmét. Varázsütés? Aligha. Megfeszített munka és szemléletváltás annál inkább. Íme a történet, hogyan vált egy református iskola problémákkal küzdő intézményből a befogadás, az inklúzió egyik példájává.

„Biztonságban éreztem magam a cigányok között” – Interjú Carlaw Judittal

Carlaw Judit néhány évvel ezelőtt kezdett el önkéntes szolgálatot végezni az Országos Református Cigánymisszióban, és rendszeresen tagja a különböző közösségekből verbuválódott, alkalmi dicsőítő csapatoknak az országos és gyülekezeti eseményeken. Ám hosszú út vezetett idáig: már kora gyermekkorában megtapasztalta az élet árnyékos oldalát a családjában, intézetbe, majd nevelőszülőhöz került, fiatalként pedig a szeretethiány vitte tévutakra. Hogyan segített neki az ének kiszakadni ebből a közegből? És miért látja úgy, hogy a romák elfogadóbbak vele, mint néhány keresztyén közösség?

Az interjút erre a linkre kattintva lehet elolvasni:
https://ciganymisszio.reformatus.hu/hirek/biztonsagban-ereztem-magam-a-ciganyok-kozott/

DA_Sondi-3.jpg

Halld meg a hangom! – Levél az Úrhoz (videoklip)

Augusztus elején hat református gyülekezet fiataljai vettek részt egy négynapos rap- és slamtáborban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Farkaslyukon. A fiúk és lányok egy nap alatt megtanultak szöveget írni, a tábor végére pedig megszületett a Levél az Úrhoz című dal és hozzá egy videóklip is. Ez egyfajta bizonyságtétel Isten szeretetéről: hallgassátok örömmel!