Hírek

A Szegedi Ifjúsági Napokon folytatódott az Úton van a Cziffra Központ roadshow

Egy óriási zenekarban zenélve hívták fel a figyelmet a magyar-roma kultúra közös értékeire a Besh'o'Drom, a Bohemian Betyars, a Parno Graszt, a Karaván Família, a Várkonyi Csibészek, Novák Péter és az Etnofon.

kép

A Szegedi Ifjúsági Napokra érkezett augusztus 30-án az Úton van a Cziffra központ országos kulturális roadshow. Az Etnofon Zenei Társulás Daltestvérek nevet viselő exkluzív, csak erre az állomásra készített koncertje nem csak a zene, de a fellépők miatt is különleges volt, amit egy rendhagyó közönségtalálkozó előzött meg. A roma-magyar kapcsolódást népszerűsítő koprodukció tagjai a beszélgetésen az elsődleges tapasztalatok mellett fogadtatásuk történeteit, valamint e kivételesnek gondolt élethelyzetek általános üzenetét is megosztották a közönséggel.

"Még a testvér is ellenség... – szól az egyik autentikus cigány hallgató keserves sora, én mégis bízom benne, hogy a rokon érzések és vonások sokszínű kifejeződései minden náció között közös nevezőt teremtenek; hát még az együtt élőkében!" - fogalmazta meg a koncepciót Novák Péter a Szegedi Ifjúsági Napokon debütáló Daltestvérek beszélgetés- és koncertsorozat szerkesztője, valamint a Cziffra Művészeti Központ művészeti tanácsadó testületének tagja.

kép

A SZIN-en helyett kapott produkció részeként olyan világzenei együttesek szólistái léptek színpadra, akik eddigi pályájukon a különböző kultúrák, így a roma és magyar hagyományok átjárhatóságát, integrációját, közös nevezőjét keresték, erősítették. A Besh'o'Drom, a Bohemian Betyars, a Parno Graszt és a Karaván Família mellett az alig egy esztendeje befutott Várkonyi Csibészek formációt is a vendégek között köszönthették.

A közönség még a koncert előtt megismerkedhetett a nem mindennapi társulás tagjaival, egy közvetlen közönségtalálkozó formájában, Novák Péter vezetésével. A beszélgetés kötetlen hangulata az elsődleges tapasztalatok megosztása mellett lehetővé tette azt is, hogy a hallgatóság mélységében is megismerhesse a Daltestvérek együttműködésének hogyanját, miértjét. Fogadtatásuk történeteit, a zenészélet kultúrák közötti hídjait és az egymásban rejlő értékek felkutatásának fontosságát a résztvevő zenekarok tagjai közül ketten-ketten osztották meg a hallgatósággal, akik az örömzenén túl nem csak az előadókból, de a hamarosan épülő Cziffra központ legfontosabb üzenetéből, az elfogadásból is magukkal vihettek egy darabot.

kép

Az “Úton van a Cziffra központ" című, 13 állomásos országos kulturális rendezvénysorozat június 13-án Szentendrén egy kiállításmegnyitóval vette kezdetét, melynek keretében a nyár folyamán a legkiemelkedőbb kulturális fesztiválokon, ősztől pedig különböző városokban találkozhatnak az érdeklődők a legszínesebb kulturális műfajokat felvonultató produkciókkal. A szentendrei MANK Galériában megtartott Emlék-álom-kutya-világ című, kortárs roma festőművésznők alkotásaiból válogatott kiállításmegnyitón Balog Zoltán miniszterelnöki biztos, Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár és Balázs János, Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Művészeti Központ Művészeti Tanácsadó Testületének elnöke júniusban közösen indították útjára a roma összművészeti programsorozatot.

A roadshow részeként a nyáron összesen 7 városban és fesztiválon szakmai és pódiumbeszélgetésekkel, valamint koncertekkel mutatkozott be a program. Eddig volt már Szentendrén (megnyitó esemény és Pestisűző fesztivál), Pécsett a POSZT-on, a Miskolci Operafesztiválon, a Művészetek Völgyében Taliándörögdön, a Mesterségek Ünnepén, majd a mostani Szegedi Ifjúsági Napok után legközelebb ősszel találkozhatunk újra a roadshow-val. A programok a nyári fesztiválok tematikájához kapcsolódtak, ahol roma és nem roma művészek közös produkciójukat mutatták be. A koncertek mellett a fesztiválokon különböző szakmai pódiumbeszélgetéseken is részt vehettek a látogatók, a témák között szerepelt például, hogy milyen szerepe van a színházi nevelésnek a roma kultúrában, de megismerhettük a roma zenés dinasztiákat is a zenetörténetben. A fesztiválok mellett két falunapon, Bihartordán és Véménden is találkozhatott a közönség a Cziffra kulturális roadshow-val.

kép

A nyári fesztiválszezon után a programsorozat ősszel négy vidéki városi helyszínen folytatódik. Ezek gerincét egy kortárs roma alkotók műveiből válogatott vándorkiállítás adja, mely egy-egy városban majd két hétig lesz látható. A szervezők a programsorozattal a helyi közönséget szólítják majd meg korosztályok szerint. Lesznek a felnőtt közönségnek szóló és a kiállításmegnyitóhoz kapcsolódó kulturális programok is, de terveznek a kisiskolások számára roma motívumokkal kapcsolatos kézműves foglalkozást és gyerekszínházi előadást, míg a középiskolás korosztálynak szemléletformáló drámapedagógiai előadással készülnek az őszi programsorozaton.