Hírek

A srác a cigánytáborból, aki hitoktató akart lenni

Rácz Miklós, közkedvelt nevén Mityu, minden tanára közül a hitoktatót irigyelte a legjobban. Csakhogy úgy gondolta, sose lesz annyi pénze, hogy teológiára járhasson.

Hogyan jut el egy telepi kissrác lelkipásztori segítő főiskolai szakra?

Kisiskolásként arról álmodtam, hogy hittanár leszek vagy orvos. Nagyon irigyeltem a falumban a hitoktatókat. Kárpátalján, a Munkácsi  Járásban nőttem fel a szernyei cigánytáborban.  Nálunk épült fel az első kárpátaljai templom cigányok számára, és mellette elindult az első iskola is. Minden reggelünk áhítattal indult. Addig a tábori gyerekek nem nagyon végezték el az első négy osztályt se. Az „örömhír klub” tanítóit csodáltam a legjobban. Ők ahhoz a szervezethez tatoznak, amit Magyarországon Vasárnapi Iskola Szövetségnek hívnak.

A szülei vallásosak voltak?

Kiskoromtól vallásos nevelést kaptam, de templomba nem jártunk. Nagymamámmal, anyukámmal és a nénémmel élünk együtt. Nálunk volt az első református összejövetel a táborban, még a templom építkezésénél is segítettek, de utána valami gond miatt elhagyták a gyülekezetet. Én akkor hat-hét éves voltam. Most huszonkettő  vagyok.

kép

Az első négy osztályt a misszió iskolájában végezte?

Az az igazság, hogy nem mindig jártam rendesen  iskolába. Tizenegy éves koromig a cigány iskolában tanultam, némelyik osztályt kétszer végeztem el, azután tizenkét évesen kerültem magyar iskolába, rögtön a hetedikbe úgy, hogy sok mindenről nem is hallottam, amit a gyerekek ott már tudtak. Nehéz volt, és sokszor kerestem kifogást, hogy miért nem megyek.  A szomszéd faluban volt egy esti iskola, és a kilencedik osztály után oda jártam.

Hogyan alakult a kapcsolata a református egyházzal?

Kiskoromban templomba nem mentem, mert elég volt nekem az iskolai hittan. Amikor 2009-ben jelentkezni szerettem volna egy gyerekevangelizációs tanfolyamra, akkor lelkészi ajánlást kellett kérnem, és elkezdtem járni a templomba. A lelkész, Béres László  és Buda Olga örömhír klubos  tanító hívtak az ifjúsági közösségbe a faluban. Egy csendes hétvégén igazán megtapasztaltam Isten szeretetét, és onnantól kezdve mondom azt, hogy átadtam magam az Úrnak. 2011-ben konfirmáltam. Szerettem volna jelentkezni hitoktatónak, csak azt gondoltam, hogy a képzés egy vagyon.  Amikor megtudtam, hogy csak a regisztrációért kell fizetni, na, akkor szaladtam a tiszteleteshez ajánlólevélért, aki még az éjjel megírta, én meg az önéletrajzomat. Egy nappal később ért oda, de elfogadták a jelentkezésemet a  Sárospataki Teológiának és a Beregszászi Főiskolának a közös képzésére.  A beszélgetéses felvételin kérdeztem a tanárnőt, hogy lehet-e mind katechéta, mind lelkipásztori munkatárs szakra jelentkezni egyszerre.  De előttem egy lánynak az ügyintéző azt mondta, hogy választani kell, és akkor a beregszászi gondnok szólt, hogy legyen lelkipásztori munkatárs. Engem már nem is kérdezett, csak azt jelölte be. Most már úgy gondolom, Isten akarta így. 2012 őszén kezdtem, és most járom a hatodik  félévet. Nehéznek nagyon nehéz számomra. Örülök, ha megvannak a vizsgáim mindenből.

kép

Vannak roma diáktársai?

Nincsenek.

Miből él a családja?

Nagymamám nyugdíjából.  Nyáron anyukámmal meg a nénémmel el szoktunk menni mezőgazdasági munkára. Egyszer indultam a főiskolára, de nem volt semmi  pénzem ennivalóra. A boltban felírták a tartozásom, de nem tudtam, miből fogom megadni.  Akkor odajött a suliban egy fordító hölgy, hogy már régen szeretne velem beszélni, mert kérdezte tőle egy holland alapítvány, hogy ki tanul itt cigány diák, és átadott egy borítékot.  Ez Isten gondviselése. Azóta támogatják a tanulmányaimat. December óta két ifit is vezetek,  Tiszaágteleken és Kisdobronyban a cigánytáborban. Begyaloglok Csongorra, ott felszállok a buszra Kisdobronyig, megint gyalogolok, míg a táborokba elérek.

Kerékpárral nem lehet menni?

Nekem nincs, de vasárnap szoktam kérni a tiszteletestől biciklit, ha helyettesíteni kell a kisdobronyi  lelkészt. 

Kik járnak az ifibe, hogyan folyik egy alkalom?

Tizenhárom évestől lehet jönni, míg egyedülálló valaki. Tízen-húszan vagyunk. Mindkettő gyülekezetben a cigánymissziós óvodában tartjuk az ifit. Énekelünk, igét olvasok, és utána magyarázom vagy beszélgetünk, hogy ők hogyan értelmezik, mert ha csak én beszélek, akkor figyelmetlenek és egymást piszkálják. Utána játszunk, amit szeretnének, vagy festenek, rajzolnak.

Mikor végez a főiskolán?

Talán most júliusban, de inkább jövőre, mert még pár vizsgám hiányzik, és meg kell írnom a szakdolgozatomat. Most kaptam ajándékba a tönkrement gépem helyett egy másikat egy testvértől, akit Balatonszárszón cursillós munkatársképzőn ismertem meg.

Mi lesz a kisfiú álmával, mit csinál, ha befejezte a főiskolát?

Először cigánymissziós gyakorlatra készülök egy lelkész mellé, azután még nem tudom…

A képeket Vargosz Gábor a "Kiengesztelődés a népek között" konferencián készítette.