Hírek

A projekt lezárult, de a családok maradnak

"Jó érzés lezárni egy pályázatot, látni, hogy mindent teljesítettünk, de fáj is az ember szíve a sok jó lehetőségért, amelynek most egy kicsit vége szakad, és nem olyan formában folytatódik, mint korábban" – hallhatták az egybegyűltek A Világ Világossága Tanodaprogram záró rendezvényén, június 19-én a tanoda vezetőjétől, Gregussné Buzás Iréntől.

A testvérek is jöttek

A tocóparti tanoda két évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Református Missziói Központ segítségével, amely folyamatosan támogatta az intézményt. A program nem csupán a Nagysándor-telepre szorítkozott, Bodaszőlőről is több gyermek járt be, és több iskolával is kapcsolatot tartottak, ugyanis a tanárok mellett az oda járó gyermekek is hívták barátaikat, ismerőseiket, így folyamatosan bővült a létszám. A gyerekek többek között a Vénkerti, Kazinczy, Bocskai Általános Iskolákból is érkeztek.
A tanodában a mindennapos tanulás mellett külső kulturális és kézműves programokat, kirándulásokat, nyári táborokat, nyitott tanodai napokat is szerveztek, és igyekeztek az életre is nevelni a fiatalokat.

Bukás helyett matek négyes

– Látok olyan értelemben is változást a gyerekek életében, hogy megtanulták, hogyan kell kulturáltan viselkedni egy asztalnál, hogyan kell egymást kiszolgálni. Kezet kell mosni étkezés előtt, utána pedig mosogatni. Mi keresztény tanodaként éneklünk, imádkozunk, és ezt is szépen megtanulták a gyerekek. Azt gondolom, hogy ezek nagyon-nagyon fontos mozzanatok mindamellett, hogy tanulmányi eredményben is javítottak a gyerekek – hangsúlyozta Gregussné Buzás Irén, aki elmondta, van olyan gyermek, aki a tanodába kerülése előtt megbukott matematikából, most pedig négyesre zárta az évet. – A fiatalok személyiségükben és tanulmányaikban is fejlődtek, ezért vagyok a leginkább hálás – vallotta a Tiszántúli Református Egyházkerület Missziói lelkésze.

A cigánymisszió folytatja a munkát a családok között

A pályázatban vállalták, hogy hat gyermek a program végén tovább folytatja a tanulmányait egy középiskolában, ez a létszám több mint a duplájára emelkedett. Volt, aki énekben, más sportban emelkedett ki a többiek közül. A program vezetője szerint, ha azok az oktatási intézmények, amelyekben a gyermekek tovább tanulnak, biztosítják nekik a tehetségük kibontakoztatását, akkor nagy ember válhat ezekből a fiatalokból.
A program befejezése után a cigánymisszión belül folytatódik a munka, bár nem azzal az intenzitással, mint a program ideje alatt.
– Máshová helyeződik a hangsúly, nemcsak a gyermekekre koncentrálunk, hanem a családokra, a felnőttekre, hogy az ő élethelyzetükön is segítsünk – mondta Gregussné Buzás Irén.

Az Egy Cseppnyi Segítség a Rászorultaknak Alapítvány „A Világ Világossága” elnevezésű tanodaprogramot 2013-ban indította el a debreceni Nagysándor telepen, többek között azzal a céllal, hogy elősegítse a hátrányos helyzetű gyermekek és családjaik esélyegyenlőségét. A TÁMOP-3.3.9.A-12/2-2012-0014-es projektre 30 millió forintot nyert az alapítvány, amely a Tiszántúli Református Egyházkerület cigánymissziójának támogatásával csaknem hatvan családot tudott bevonni a délutáni foglalkozásokba.

A zárórendezvényről tekintse meg a dehir.hu videóját.