Hírek

Ma már a kulcsot is megkapják

A Magyar Református Szeretetszolgálat közfoglalkoztatási programjába tavaly bekapcsolódott gyülekezetek és intézmények vezetői összegezték tapasztalataikat. Közöttük kapott szót Meleg Attila, bódvaszilasi lelkipásztor, aki sok cigány munkást foglalkoztat.

A bódvaszilasi gyülekezet közfoglalkoztatottjai többségében romák. A falusiak kezdetben „csak a tiszteletes úrért" engedték be őket a portájukra, a cigány emberek pedig segítettek, ahol tudtak: mellékhelyiséget építettek, tetőt javítottak. Látva a munkájukat, ma már megbíznak bennük, s aki kórházba kerül a faluból, odaadja a kulcsot valamelyiküknek, lássa el a tyúkokat, a ház körüli teendőket. „A gyerekek között, a hittanórákon elkezdett szolgálat most a szülők életében is kezd megvalósulni – mondta Meleg Attila, lelkész. – Ahogy az alkalmazásnak köszönhetően kiszámíthatóvá vált ezeknek az embereknek a jövőjük, lett megélhetésük, tudunk nekik segíteni előre tervezni, takarékoskodni és komolyabban gondolkodni az Isten dolgairól." Nyitottabbak lettek az evangéliumra, cigány gyülekezetet hoztak létre, gitárral dicsőítenek, Biblia van a kezükben, mély imádságaik vannak, a saját kultúrájuk szerint keresik Istent. „Működik a cigány-magyar együttműködés, de csak Krisztusban – vallja a lelkész. – Ha szélsőségekbe csapunk, az nem működik. Nincs fölérendeltség közöttünk, mert tudjuk, ki a Pásztor. Mindent az ő dicsőségére akarunk tenni."

A Magyar Református Szeretetszolgálati Alapítvány az elmúlt hónapokban sikerrel pályázott, s így 2015. március 9-től elindulhat közfoglalkoztatási programjának következő üteme, melynek keretében 2016. február 29-ig 1194 ember kaphat munkát egyházunkban.

Forrás: reformatus.hu, kép: Dimény András