Hírek

Czibere Károly: A kormány az integrált oktatás mellett kötelezte el magát

Az eddigi eredmények egyértelműen a romák integrált oktatása mellett szólnak, ezért a kormány elkötelezett mellette, és se nemzetiségi, se egyházi indokkal nem lehet elkülönített iskolákat létrehozni - hangsúlyozta Czibere Károly államtitkár az Andrássy Gyula Egyetemen rendezett konferencián.

Az államtitkár kiemelte: hosszú távú stratégia keretében kell megoldani a romák integrációjának, oktatásának kérdését, ami nem csupán a roma családok, az iskolák vagy a helyi közösségek, hanem az egész nemzet közös ügye. A kormány továbbra sem lát más megoldást, mint az integrált oktatást, nevelést, ezért folytatni fogják az ebbe az irányba tett lépéseket. Hosszú távú építkezésre van szükség, meg kell vizsgálni, hogy miként lehet például beavatkozni a városokban, ahol a szabad iskolaválasztás a szegregációt mozdíthatja elő.

Magyarországon már  vannak sikerek, eredmények a romák ntegrációját illetően az oktatásban. Azt kell megfigyelni, hogy mely programok bizonyultak eredményesnek, értékelni kell ezeket a projekteket, majd a bevált megoldásokat rendszerszinten is el kell terjeszteni - jelentette ki.

(kép: Talentum Református Iskola)

forrás: kormany.hu