Hírek

Testi-lelki védelem

Az Origó hírportál nemrég beszámolt arról, hogy úgynevezett fitofotodermatitisz alakult ki zöldségesben gyomláló romáknál, azaz a petrezselyemtől égési sérüléseket szenvedtek. Felhívtuk a térségben a cigánymisszióban szolgáló munkatársunkat, Bajkai Istvánt, aki elmondta, hogy ő és a vele együtt dolgozó cigányok is jól vannak.

A zöldségesben gyomlálni valóban veszélyes – magyarázta a cigánymisszióval megbízott presbiter –, de nem tudok róla, hogy a tiszaföldváriakkal valaha is baleset történt volna. A gond azoknál lehet, akik rövidebb időre vállalnak munkát, és nincsenek tisztában azzal, mennyire komolyan kell venni a munkavédelmet. Vagyis, hogy nem lehet papucsban, szandálban dolgozni: zárt cipőre és hosszúnadrágra van szükség. Én régóta dolgozom ennél a mezőgazdasági vállalkozónál, és mindig tisztességes magatartást tapasztaltam nála. Romák között nőtt fel, és jóban van a cigánysággal,  mindenkit korrekten bejelent, és a megállapodások alapján tisztességesen ki is fizet.

A nyári mezőgazdasági munkák közepette hogyan folyik az élet a tiszaföldvári református cigánymisszióban?

kép

Júniusban cigánynapot tartottunk, és azóta is ápoljuk a kapcsolatot meghívott vendégeinkkel, a sárszentlőrinci evangélikus cigány közösséggel.  A cigánynap előtt volt több haláleset Tiszaföldváron, ezért másképp alakult a program, mint előre terveztük, de talán mélyebb is lett így ez a találkozás és őszintébbek a beszélgetések a hozzánk érkezett Bakay Péter lutheránus lelkésszel és gyülekezetének tagjaival.  Amikor a városban elkezdtem a missziós munkát, rengeteg segítséget kaptam tőle.  Most ötünket meghívtak a Közös Asztal ökumenikus táborba – ahol cigányok és nem cigányok különböző felekezetekből vállalnak közösséget egymással.   Ez augusztus 14-18-ig lesz Szarvason. Hála Istennek eljutottam odáig, hogy a cigány családok megbíznak bennem annyira, hogy a kamaszkorúakat elengedjék velem. Nemrég járt nálunk Balogh Róbert – cigány származású református lelkész – is, akit a nyáron szenteltek fel. Nagyon megszerettük őt is. Mindenkinek elmondom, hogy a cigányok között végzett szolgálatnak mennyi öröme van. Én megtapasztaltam, hogy ha a romák elfogadnak, és beengednek az életükbe, akkor tüneményesek és lelkesek – csak meg kellett szoknom a kulturális különbségeket, például, hogy pontatlanabbak és hirtelenebbek.

Kik a társai ebben a munkában?

kép

A kisebbségi önkormányzat vezetője, Tóthné, Borika a misszió tagja. Megállapodást kötöttünk, hogy támogatják a rendezvényeinket, továbbá feladatom a hátrányos helyzetű családok látogatása – és a jelzés a családsegítőnek, ha baj van. Mindezt azért tettük, hogy hivatalos formát is kapjon a szolgálatom.  A tiszteletes úr és a gyülekezet támogatja a cigánymissziót, örülnek, hogy dolgozom a romák között, a nőszövetség főzött a cigánynapon, de egyelőre a „terepen” még egyedül vagyok.

Hogyan folyik egy cigánymissziós alkalom?

Éneklünk, imádkozunk, én szoktam igét olvasni és magyarázni. A lazább liturgiát szeretem. Meg kell érteni azt is, hogy a cigányok a családjukkal, az asszonyok sokszor apróságokkal jönnek. De a gyerekek is nagyon tisztelettudóan viselkednek. A nyári szünet előtt szombatonként tartottuk az alkalmainkat, augusztus 3-tól vasárnap délután lesznek. Mindenkit várunk három órára a református gyülekezeti házba.