Hírek

„A cigány zenében az emberek gyakran fordulnak Isten felé”

aRoma Podcast ifj. Babindák István klarinétművésszel

Ifjabb Babindák István klarinétművész volt az aRoma Podcast legutóbbi adásának vendége, melyben arra igyekeztünk választ találni, hogy mi pontosan a cigány zene: a tradicionális muzsika mellett része-e a mulatós és a kávéházi cigányzene is? Milyen stílusjegyek jellemzik a zenét itthon és külföldön? Kinek a felelőssége, hogy ez a dallamvilág ne vesszen el a történelem homályában? Az alábbiakban részleteket közlünk a beszélgetésből.

Mit nevezünk cigány zenének?

Ezt nehéz megválaszolni, mert bár erről írtam a szakdolgozatomat, nehezen találtam hozzá forrásokat. A cigányoknak nincs országuk, az egész világon ott vannak. Így minden országban, ahol élnek, kialakul egy stílus azokkal az elemekkel, melyeket az adott helyen élő emberek kultúrájából szereznek. Ilyen például a balkáni népek zenéje, a flamenco vagy a magyarországi cigány zene is. Magamat a django-stílushoz sorolom, melyet európai vagy manouche-jazznek hívnak és egy Django Reinhard nevű belga cigány ember nevéhez kötődik. A cigányok zenéje nagyon színes, akárcsak az egész népcsoport.

Miért a mulatós zenét tartják az emberek cigány zenének?

Tény, hogy ezek a zenék a legnépszerűbbek, YouTube-on több milliós megtekintéseket számlálnak, míg mondjuk egy Roby Lakatos vagy Sárközi Lalika kevésbé tartozik ide. Az ok egyszerű: az általuk játszott muzsika rétegzene, és sajnos kihalóban is van, így nekünk, fiataloknak kell ápolnunk. Egyébként most van készülőben egy album, melyen Robyval együtt muzsikálunk.

Hogyan látod a cigány zene presztízsét itthon és küldföldön?

Az öregek azt mondják, hogy külföldön sokkal nagyobb a megbecsültségük és nagyobb az igény a cigány zenére. Az egyik barátom nagyapja bőgős, és folyamatosan koncerteznek Németországban, itthon viszont nem lépnek fel. Budapesten két helyen lehet élő cigány zenét hallani, a Százéves Étteremben és a Szeged Étteremben.

Mi a különbség a kávéházi cigányzene és a folklór cigány zene között?

A kávéházi cigányzene gyakorlatilag magyar nótákból és csárdásokból áll, a klasszikus zenéből táplálkozik, hangszerei pedig a cimbalom, a brácsa, a bőgő, klarinét, hegedű, cselló. Az autentikus cigány zene alapját valamilyen ritmust adó hangszer, a kanna vagy kanál adja. Eredetileg vokálos zene volt, a gitár csak később került bele. Az Ando Drom, a Romano Drom, a Kalyi Jag nevű együttesek voltak az elsők, akik koncertként tudták eladni a tradicionális zenét.

Milyen kapcsolat van a tradicionális cigány zene és a vallásosság között?

Úgy gondolom, a cigányság egy olyan népcsoport, amely nagyon erősen nyit Isten felé – Az autentikus cigány zenékben az emberek gyakran mondták el a bánatukat, örömüket, sokszor Isten felé fordulva, a devla szó például rengeteg dalban előfordul.

*


Az aRoma Podcast további adásaiért iratkozz fel YouTube-csatornánkra:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLuNGANHiSh27o703jurkmn10LmXAjVJDk

És kövesd minket Spotify-on:
https://open.spotify.com/show/3f4wKXyRXPwdJN1kDPDi8x?si=a29ff93017f04565