Hírek

Esély és felelősség - A keresztény roma szakkollégiumok konferenciát tartottak

Szeptember 26-28 között Szegeden tartották a keresztény roma szakkollégiumok ötödik konferenciáját, mely az „Elsősorban rajtad múlik - esély és felelősség” címet kapta.

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat 2011-ben indult a közös jövőt építő cigány értelmiség képzése érdekében. A jelenleg öt városban, Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán és Szegeden működő hálózat több mint százötven hallgató bevonásával dolgozik. A szakkollégiumok feladata a tehetséggondozás, a sok esetben hátrányos helyzetű hallgatók felsőfokú tanulmányainak támogatása. Cigány identitásukat megőrző, sokoldalúan képzett keresztény értelmiségieket kívánnak nevelni, akik munkájukban magas színvonalra törekednek, és elkötelezettek az integráció és a társadalmi kérdések konstruktív rendezése mellett.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédet mondott a konferencia megnyitóján, és másnap is szólt a résztvevőkhöz. Felhívta a figyelmet arra, hogy az egész magyar társadalom érdeke, hogy legyenek olyan értelmiségiek, akik hitelesen beszélnek saját világukról. A politikus Vályi Nagy Ervin teológusnak a szavait továbbgondolva arra kérte a fiatalokat, váljanak „a magyar-roma világ szeizmográfjává”, és jelezzék, ha jó vagy rossz irányba fordulnak a dolgok.

Az emberi erőforrások minisztere a konferencia másnapján arra hívta fel a diákok figyelmét, hogy  „akkor felelünk meg annak a küldetésnek, amiért megszülettünk, ha felelősséget vállalunk magunkért"” – majd hozzátette, hogy  az igazi elit mindig vállalja küldetését, felelősségét, de hogy ez ne legyen túl nagy teher, arra szolgálnak az ilyen együttlétek. A miniszter fontosnak nevezte, hogy minden saját identitással rendelkező társadalmi csoport körében olyan önszerveződések legyenek, amelyek a saját érdekeik bemutatása mellett alkalmasak és képesek az együttműködésre is. Kitért arra, hogy a magyarországi cigányságnak szövetségeseket kell keresnie, például az egyházakat. A keresztény egyházak ma ebben az ügyben sokkal előrébb járnak, mint öt vagy tíz évvel ezelőtt – mondta Balog Zoltán.

kép

A konferencia gazdag kulturális programját az O zibanoA vonat – című, a roma holokauszt 70. évfordulójára írt  táncdráma előadása nyitotta meg.  A három nap során a hallgatók történelmi városnézésen és több koncerten vettek részt, majd végül a KRSZH zenész hallgatói maguk is zenéltek.  Sor került fórumbeszélgetésre a fenntartó egyházak képviselőivel és természetesen ismerkedésre is.

Debrecenben működik a református cigány szakkollégium, a WISZ  

A Magyarországi Református Egyház Debrecenben a Wáli István Református Cigány Szakkollégiumot tartja fenn. A kollégium 2011-ben jött létre, a belvárosban álló Maróthi György Kollégium egyik emeletén kapott helyet. A szakkollégiumnak jelenleg húsz hallgató a tagja, akik a legkülönbözőbb szakokon képződnek: van jogász, néprajzos, zeneművész, tanító, szociális munkás, gazdasági területen tanuló diák, sőt egy doktorandusz is. A diákok mintegy fele Tiszántúl apróbb településeiről érkezett.

kép

A szakkollégium azon túl, hogy elhelyezést biztosít, képzést és szakmai segítséget is nyújt a diákoknak szakuk elvégzéséhez. A felsőoktatásban nélkülözhetetlen informatikai ismereteket, valamint idegen nyelvet is tanulhatnak, hogy a nyelvvizsga hiánya se lehessen akadálya a diploma megszerzésének. Lehetőségük van a hallgatóknak a cigányság történetének, néprajzának, tradicionális kultúrájának megismerésére. Mindezeken túl olyan képzési modulok is elérhetőek számukra, mint például a pályázatírási vagy közigazgatási ismeretek, melyeket elhelyezkedésük és munkájuk során a maguk és közösségük segítésére tudnak használni. A kollégium lelkésze nagy hangsúlyt fektet a személyes hit, a spiritualitás megélésére, és egyéni mentorálással segíti a fiatalokat az egészséges identitás kialakításában. Sok diák igen nehéz körülmények közül jön, és többszörösen meg kell küzdenie a környezet-, kapcsolati háló- és kultúraváltás folyamatával. Ebben a tanévben egy végzett szakkollégista is segíti majd a hallgatókat, hogy sikeresen vehessék az akadályokat.  A szakkollégium munkatársai a diploma megszerzése után is követik a fiatalok életét, és támogatják őket a munkahelykeresésben és a munka világába való beilleszkedésben.

kép

Kép: mti, Wisz facebook oldala