„Nincs olyan, hogy cigányspecifikus oktatás” – Interjú Dr. Bogdán Péterrel kutatóval

A Nógrád-megyei Bátonyterenyéről származó Bogdán Péter nem ismer lehetetlent. Egy bántalmazó apa és egy gondoskodó anya mellett felnőve már tizenévesen aktív szerepet töltött be a bátonyterenyei kulturális életben, később újságíróként és kutatóként dobta le magáról a szegénységéből és roma származásából fakadó sztereotípiákat. Ez a folyamat az ELTE-n nemrég sikeresen megvédett doktori disszertációjában csúcsosodott ki, Péternek azonban rengeteg terve van a jövőre nézve. Elkötelezett híve a cigányok és nem cigányok közötti párbeszédnek, pedagógusként pedig az oktatási rendszer megreformálására törekszik. Interjú.

A cigányoknak joguk van megszólalniuk bármiről – Interjú Beck Zoltánnal

Beck Zoltánt egy ország ismeri a 30Y rockzenekar frontembereként, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a Pécsi Tudományegyetem Romológia tanszékének adjunktusaként több évtizedes akadémiai karrier is áll a háta mögött. Zoltán nemrég vendégelőadóként látogatott el a debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégiumba, melynek apropóján örömmel beszélgetett velünk cigány irodalomról, roma nemzetépítési törekvésekről és párhuzamos karrierjei közötti összefonódásokról.

Isten folyónak teremtett minket, hogy partot mossunk

Az esztári Gyirgyó Dénes családjával együtt sok kihívással találta magát szemben az elmúlt évben, de a nehézségek között is meg tudták tapasztalni Isten áldásait. Az alábbi interjúban Dénest a mögöttünk hagyott időszak tapasztalatairól kérdeztük. 

Megható, amikor egy szülő könnyes szemmel köszöni meg, hogy foglalkozok a gyerekével – Interjú Lakatos Krisztiánnal, az Év Református Pedagógiai munkatársával

Az Országos Református Cigánymisszió nyári szavazásán szakmai zsűri ítélte oda a díjat a bodaszőlői Lakatos Krisztiánnak, aki a helyi általános iskolában négy évig segítette a tanítók munkáját. Az új tanév közeledtével a Cigánymisszió Együtt-egymásért programjának résztvevője, és szolgálatunk veterán önkéntese munkája részleteiről, kihívásairól és szépségeiről mesélt alábbi interjúnkba

Kreativitásban soha nem volt nálunk hiány – interjú Káli-Horváth Kálmánnal, a RefoRom igazgatójával

A koronavírus miatti veszélyhelyzet a Budapesti Református Cigány Szakkollégium működését sem hagyta érintetlenül, ám szinte egyik napról a másikra sikerült a digitális átállás. Mi több, az elmúlt félév során szerzett tapasztalatokat a jövőben igyekszik beépíteni az intézmény programjába, mint azt Káli-Horváth Kálmán, a RefoRom igazgatója mesélte alábbi, vele készített interjúkban.

„Szakkollégiumunk csapata kiállta a veszélyhelyzet próbáját” – Interjú Mózes Áron WISZ-igazgatóval

Komoly kihívással találta szemben magát a személyes kapcsolatokat fókuszába helyező debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégium a COVID-19 világjárvány miatt – ám Mózes Áron büszkén tekint vissza a 2019/2020-as tanévre.

A társadalmi felelősségvállalásban nekem is szerepet kell vállalnom – Interjú Godó Katalinnal, a WISZ PhD-hallgatójával

Godó Katalin 2019-ben végezte el a magyar-német tanári képzést a Debreceni Egyetemen, az oktatás helyett azonban tudományos pályára lépett, és ősztől doktoranduszként folytatta tovább tanulmányait. Első PhD-s évét követően Katalin a kutatói élet kihívásairól és örömeiről, illetve ehhez szervesen kapcsolódó önkéntes munkájáról mesélt.

A veszélyhelyzet alatt végig éreztük magunkon Isten áldását - Interjú Lovász Márton WISZ-lelkésszel

A fizikai távolság melletti lelki közelségről, valamint a tanév második részének kihívásairól Lovász Márton, a WISZ lelkésze mesélt.

Az volt a vágyam, hogy cigány gyerekeket tanítsak - Interjú az Év Roma Református Pedagógusával

Interjúnkban életének kalandos alakulásáról, szakmai pályafutásáról és álmairól kérdeztük Budai Viktort, a a tiszakarádi Sánta Erzsébet Általános Iskola oktatóját.

Fáj, hogy a cigányoknak magyar, a magyaroknak cigány vagyok

Trianon traumáját száz éve nyögi az anyaországi és a határon túli magyarság, közöttük roma közösségek százai, akik kétszeresen is kisebbségbe kerültek 1920. június 4. után. A nemzeti összetartozás napján egy felvidéki (Babindák István, Csata) és egy kárpátaljai (Horváth Béla, Nagydobrony) cigány testvérünket kérdeztük az elszakítottságról, identitásukról, Magyarországhoz fűződő kapcsolatukról.

Trianon 100 - Az egymás iránti tisztelet emberség, nem pedig nemzetiség kérdése

A kárpátaljai Csapról származó Rostás Melindát (WISZ) és a vajdasági Törökbecsén felnőtt Varga Dávidot (RefoRom) kérdeztük az évfordulóról, magyar-cigány identitásuk megéléséről és más nemzetiségű társaikhoz fűződő viszonyukról a trianoni békeszerződés 100. évfordulóján.

Az evangéliumból nem húzhatjuk ki, hogy Jézus a kirekesztettek befogadására hív minket

Interjúnkban Lakatos Kingával a keresztyén közösségfejlesztés fontosságáról és cigánymissziós jelentőségéről beszélgettünk.

Nap mint nap küzdeni kell azért, hogy a hármas fonál ne szakadjon el

Bakosné Kóczi Zsuzsanna és férje, a roma származású András fiatal koruk óta hitben járnak, a Pestszentimrei Református Gyülekezet tagjai, ahol szerteágazó szolgálataikon keresztül megtérések sokaságának voltak tanúi.

Nehéz volt megemészteni az olvasottakat

Horváth Elvira egyetemi szakdolgozatát a roma holokauszt témájának szentelte, kutatását először a szeptember 1-i, Hold utcai megemlékezésen mutatta be szélesebb közönség előtt. Interjú.

Borzalmas végigolvasni is, hogy nekünk pusztulni kell

Interjú a Madách Tánc- és Színművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola alapítójával és művészeti vezetőjével, Sárközi Gyulával.

Szakkollégium ingyenes lakhatással

A Budapesti Református Cigány Szakkollégium elmúlt időszakának tapasztalatairól, a szakmai program új elemeiről és a várható változásokról az intézmény igazgatóját, Káli-Horváth Kálmánt kérdeztük.

Csak azt tudjuk képviselni, amire Jézus tanított minket

Burai Csaba megjárta a földi poklot, hogy egy évtizeddel később olyan fiatalokon segítsen, mint amilyen ő maga is volt egykor.

A lényeg, hogy egy hallgató fontosnak és elfogadottnak érezze magát

Mózes Áron, a Wáli István Református Cigány Szakkollégium igazgatója mesélt az intézmény elmúlt egy évéről, programjairól, céljairól, valamint a legemlékezetesebb pillanatokról.

Kézzelfogható változásokat hozott a romológia képzés Debrecenben

Közel három éve lett kötelező tantárgy a romológia a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen. Az időszak tapasztalatairól a kurzus felelőse, a Romológia Tanszék vezetője, Szabóné Dr. Kármán Judit mesélt.

A színvak iskola

Riport egy olyan református intézményről, amely nem a szegregációt erősíti, hanem inkluzív értékek mentén ad sikerélményt cigány és nem cigány gyerekeknek egyaránt.