Cigánymisszió

További hírek

Megnyitották a tanévet a református cigány szakkollégiumok

A Budapesti Református Cigány Szakkollégium és a debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégium is megnyitotta a 2021/2022-es tanévet. A hallgatók 2020 novembere után tértek vissza teljes létszámban az intézmények falai közé, ahol a fő fókuszt a következő hónapok szakmai programjára helyezték.

A segitségnyújtásnak lelkiismereti kérdésnek kell lennie

„Erő-forrás 2021” címmel szakmai konferenciát szervezett az MRE Diakóniai Iroda felzárkózási ágazata augusztus 30-án Budapesten, az iroda által fenntartott tanodák és biztos kezdet gyerekházak vezetői és munkatársai részére. Csaknem kilencvenen vettek részt a találkozón, melynek programját kiscsoportos műhelymunkák, drámapedagógiai bemutató és kanapébeszélgetés színesítette.

Videó: Csillagpont 2021 – A legjobb pillanatok

2021. július 27. és 31. között rengeteg élménnyel gazdagodtunk a debreceni Csillagponton, és reméljük, hogy programjaink által mi is gazdagíthattuk a fesztivál résztvevőit. Highlights-videónkban a fesztivál legjobb pillanataiból vágtunk össze egy csokorra valót – köszönjük Nektek!

Videó: Megemlékezés a holokauszt roma áldozatairól Kecskeméten

Az Országos Református Cigánymisszió és a Kecskeméti Református Egyházközség közös szervezésű eseményen emlékezett a holokauszt roma áldozataira augusztus 8-án, a kecskeméti Hajnalcsillag Tanoda udvarán. Kameránk előtt Gondi Ferencné, a tanoda háziasszonya, Telek Péter Pálné Kabai Virág diakónus és Bárdos Péterné, a tanoda szakmai vezetője mesélt az esemény és a helyszínválasztás jelentőségéről.

Krisztusban nem a származás, hanem a szent nemzet az elsődleges rendezési elvünk

Negyedik alkalommal szervezett Kiengesztelődés a népek között szemináriumot az Országos Református Cigánymisszió 2021. augusztus 6. és 8. között Kecskeméten. A romák és nem romák kölcsönös megbékélését előtérbe helyező, háromnapos alkalmon a résztvevők előadások, drámák és kiscsoportos beszélgetések során juthattak el a fájdalmak felismerésétől a bocsánatkérésig.

A holokauszt roma áldozataira emlékeztek Kecskeméten

Az Országos Református Cigánymisszió és a Kecskeméti Református Egyházközség közös szervezésű eseményen emlékezett a holokauszt roma áldozataira augusztus 8-án, a kecskeméti Hajnalcsillag Tanoda udvarán.

Videó: „A cigánytáncok nagyon nehezek, de élvezem őket!”

Csillagpontos programjaink legsikeresebbje volt a cigány táncház, mely a fesztivál mindhárom napján várta a tánckedvelőket. A táncokat a 2020-ban WOMEX-életműdíjjal jutalmazott Lakatos Mónika énekesnő lánya, Rostás Dzsenifer, illetve párja, Orsós József tanították.

Videó: „Meglepődtem, mennyire összetartó ez a közösség”

Az Országos Református Cigánymisszió két helyszínen várta a fesztiválozókat a Csillagponton. A Pavilon mellett a Lehetőségek Piacán található sátorban a résztvevők kipróbálhatták a Habiszti – Cigány kulturális társasjátékot, többfordulós roma kvízt tölthettek ki, illetve munkatársainkkal beszélgethettek az Élő Könyvtárban.

Videó: „Mintha beleláttak volna az ember lelkébe”

A karcsa-becskedi Pongó Győző és a budapesti Kovács Dezdemóna Mária egyaránt első Csillagpontján vett részt – a fesztiválon arról kérdeztük őket, milyen gondolatokat ébresztettek bennük a délelőtti főelőadások.

Lappang a Múlt-kór – Megdöbbentő táncelőadás a roma holokausztról

A Madách Tánc-és Színművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei a Lappang a Múlt-Kór című darabot adják elő az Országos Református Cigánymisszió Megemlékezés a holokauszt roma áldozatairól eseményén 2020. augusztus 2-án. A darab a roma holokausztnak, a porajmosnak állít emléket a zene és a tánc eszközeivel, gimnazista korú diákok előadásában, amely narráció segítségével kíséri végig e kegyetlen történelmi korszakot.

Videó: „Ha van nép, amely közel áll hozzám, az a cigányság” – Fahidi Éva 95 éves holokauszt-túlélő

Fahidi Éva írónő, 95 éves holokauszt-túlélő az SDG Református Diákmozgalom pavilonjának vendége volt a Csillagpont pénteki napján. Megható és informatív előadását követően kérdeztük őt arról, milyen tapasztalatai voltak a cigánysággal kapcsolatban, és hogyan emlékszik vissza augusztus 2-re, amikor a náci Németország felszámolta az auschwitz-birkenaui cigánytábort.

További tartalmak