Rendhagyó digitális tanévnyitót szervezett Ózdon a Magyar Református Szeretetszolgálat

A Válaszút - Komplex digitális program a sikeres életpályáért elnevezésű EFOP-5.2.1-17-2017-00011 kódszámmal ellátott projekt tanévnyitó rendezvényén a Szeretetszolgálat ózdi irodájának működéséhez egy kilenc személyes kisbuszt és egy elektromos autót, valamint a projektben résztvevő diákok részére tableteket adtak át.

2019. augusztus 30-án Digitális Tanévnyitót szervezett Ózdon, a Magyar Református Szeretetszolgálati Alapítvány, melyre a Magyar Nemzeti Digitális Archívumhoz tartozó Digitális Erőműben került sor.

A helyszín méltónak bizonyult ahhoz az eseményhez, mely egy próbaórával kezdődött az MRSZ helyi irodájának okostantermében: itt az érdeklődők kipróbálhatták a fiatalok digitális fejlődését segítő eszközöket.

A tanévnyitót kezdő áhítaton Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspökhelyettese hirdette Isten igéjét, majd Lutár Balázs, az MRSZ igazgatóhelyettese, szociális fejlesztési és adománykoordinációs vezetője köszöntötte a résztvevőket.

Prof. Dr. Bagdy Emőke pszichológus videós szeretetüzenetben küldte üdvözletét a helyieknek, akik képviseletében Bakos Zsuzsanna szakmai vezető mutatta be a 2018 nyarán indult Válaszút-programot.

A projekt célja, hogy a hátrányos helyzetű térségekben élő fiatalok (7. osztálytól 12. osztályig) számára az intézményrendszeren kívüli, – de azzal szorosan együttműködő - innovatív fejlődési lehetőségeket és fejlesztő szolgáltatásokat biztosítson úgy, hogy azok nem csak az egyénre irányulnak, hanem az őt körülvevő környezeti hatásokra és interakciókra is reagálnak. 

Ennek keretében a fiatalok E-mentorprogramban vesznek részt, ahol kortárs segítők - budapesti gimnazisták - támogatják a fiatalokat tanulmányaikban, digitális tananyagok segítségével. Mindehhez a feltételeket a Szeretetszolgálat digitális tanterme biztosítja.

A tanévnyitón került sor az Európai Unió és Magyarország kormányának támogatásából az MRSZ által beszerzett Ford Tourneo 9 személyes kisbusz és Nissan Leaf e+ típusú elektromos autó átadására, melyek a projekthez kapcsolódó és a térségi adománykoordinációs feladatok hatékonyabb ellátását biztosítják.

Az eseményen jelen volt Dani Eszter, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Misszió Irodájának vezetője, Eperjesi Tamás, a Felzárkózási ágazat vezetője, valamint a Cigánymisszió eseményein már több ízben is koncertet adó Carlaw Judit Söndi és Balogh Tibor, akik ezúttal is dicsőítéssel örvendeztették meg a megjelent diákokat és szüleiket.

Fotók: Vargosz