Méltányosság, mint legfontosabb érték

Számtalan emlékezetes pillanattal gazdagodtak a Budapesti Református Cigány Szakkollégium hallgatói az intézmény második tanéve során – a RefoRom igazgatóját, Káli-Horváth Kálmánt az elmúlt időszak tanulságairól, és a harmadik évet érintő változásokról kérdeztük.

Mit tartasz az elmúlt egy év legnagyobb előrelépésének?

Akárcsak a hallgatóink, akik mint egyének, folyamatosan változnak, fejlődnek, és egyre gyarapodó közösség kovácsolódik belőlük, az intézmény működése is egyre koherensebb. Természetesen rengeteg célunk van még, a második évünkben tapasztaltak pedig nagyon fontos lépéseket jelentettek azok elérése felé.

Melyek voltak a fejlődés sarokkövei?

Elindult az Alkotóházunk, amely korábban mintaprojektként szolgált – ennek afféle szelep-funkciója van, ahol ki lehet kapcsolódni a hallgatóknak. Az első pillanattól kezdve az volt a tervem, hogy a műhely szerves része legyen a szakkollégiumi életnek, hogy módszertani-infrastrukturális támogatást nyújtson a szakmai és pedagógiai munkavégzéshez. Ennek mostanra alakultak ki a keretei: az Alkotóház korábban képzőműveszti profillal működött, idén pedig kreatívabb, közösségibb alkalmakat valósítottunk meg itt.

Milyen elemekkel gazdagodott a műhely?

A tavalyi felújítással sikerült az Alkotóházhoz kapcsolni a hátsó kertet: virágokat ültettünk, kis veteményest alakítottunk ki, ott a diófánk, amely árnyat ad, és jelenleg is folyamatban van a komposztáló létrehozása. Az egyik hallgatónk például retket, salátát, hagymát ültetett itt – remek érzés volt, amikor az évzáró partinkon a saját zöldségeinket kóstolhattuk meg. Apró dolgok, de jó, ha van kötődésünk a természethez.

Azon a bizonyos évzárón egy kiállítást is megtekinthettük.

Az Alkotóház részeként egy galériát is kialakítottunk a RefoRom belső terében, ahol első ízben lelkészünk, Topolánszky Ákos képeit állítottuk ki. De bővült az infrastruktúránk is, vágásra alkalmas számítógéppel, kamerával, fény- és hangtechnikai eszközökkel. Ami a szakkollégium egészét illeti, le tudtuk vonni az első év tanulságait, sokkal hallgatóbarátabb képzéseket valósítottunk meg, emberibbé tudtuk tenni a közösséget.

Az interjú folytatása a reforom.hu-n olvasható.

Dezső Attila
Fotók: Vargosz
Nyitókép: RefoRom-archív

Jelentkezz a Budapesti Református Cigány Szakkollégium hallgatójának a 2018-2019-es tanév első félévére!
Bővebb információ: reforom.hu/felveteli