Elkezdődött a „Kiengesztelődés a népek között” konferencia

Helyszín: SDG Családi Hotel és Konferencia Központ - Balatonszárszó
Időpont: 2015. február 25. – 2015. február 28.

A Magyarországi Református Egyház szervezésében idén februárban hazánkba érkezik Rhiannon Lloyd és munkatársa, hogy megtartsa a „Kiengesztelődődés a népek között” című konferenciát, amely felmutatja a hit szerepét az etnikai konfliktusok ütötte sebek gyógyításában, a megbocsátásban és a megbékélésben.

A generációról generációra átörökített feszültségek, távolságtartás, bizalmatlanság gyakran terhelik kapcsolatainkat más etnikai háttérrel rendelkező testvéreinkkel. Ennek hátterében lehetnek rossz tapasztalatok, de lehetnek akár kimondott, akár rejtett előítéletek is.  Az etnikai konfliktusok által okozott sebek gyógyulását elősegítő műhely célja az, hogy gyógyulást, kiengesztelődést és felszabadulást hozzon közösségeinkbe, hogy az etnikai, vagy más okok miatti távolságtartás, keserűség feloldódjon és így hitelesen tudjunk egymás felé szolgálni.  A konferencia segítséget kíván nyújtani a keresztyén vezetőknek a gyógyulás és megbékélés közvetítésére.

Az 1994-es ruandai népirtás után pár évvel indult a műhely először Ruandában, ahonnan eljutott más afrikai országokba is. A megtartott alkalmak során, az évtizedeken és századokon keresztül egymással szemben álló etnikai csoportok és törzsek tagjai meghallgatták egymás történeteit, megértették egymás szenvedéseit és bocsánatot kértek egymástól a hosszantartó háborúskodásért, gyűlöletért, és az előítéletekből táplálkozó elutasító magatartásért. Isten jelenlétében a kiengesztelődés folyamatában új, immár gyógyult emberi kapcsolatok formálódtak és a gyűlölet helyébe újfajta remény költözött.  

„A szeminárium nagy hatással volt az életemre. Minden törzsi hovatartozásnál és bőrszínnél fontosabb, hogy Isten előtt mind egyek vagyunk” – nyilatkozta egy résztvevő.

 

A megbocsátás csodája

Renata családjának majdnem minden tagját meggyilkolták a ruandai népirtás során. Őt magát többször megerőszakolták. Jelenleg HIV pozitív. A traumák elszenvedése nyomán senkiben sem tudott bízni. Aztán 2005-ben valaki meghívta egy kiengesztelődési konferenciára. Amikor megérkezett, látta, hogy szabadult rabok is vannak a jelenlévők között, és ez annyira bántotta őt, hogy majdnem haza is ment. De ahogy haladt a képzés, ő elkezdett gyógyulni és azt érezte, hogy ez az alkalom kifejezetten neki lett megszervezve, ez érte van. Meghökkentő volt számára az, hogy Jézus az ő fájdalmának hordozója. (Noha Renata ekkor már hívő keresztény volt.) Sokat sírt, átadta minden szenvedését Krisztusnak és nagy megkönnyebbülést érzett.
Másnap egy rab felállt, és bevallotta, hogy ő ölte meg Renata családját. Renata megdöbbent és óriási szomorúságot érzett. De azután elmondta az elítéltnek, hogy nagyon bátornak tartja, amiért ezt bevallotta, odament hozzá, megölelte és szavakban is megbocsátott neki. Azóta Renatának sikerült azoknak is megbocsátani, akik megerőszakolták, és elmondása szerint az egészsége is sokkal jobb.
Renata és FrancoisFrancois története nagyon különbözik ettől. Fejét leszegve mondta el, hogy több embert meggyilkolt, és a börtönben a bűntudat hatalmas súlya alatt végül mindent bevallott. A szabadulása után hívták meg a konferenciára. Ott hallott először kifejezetten a keresztről, és a beszéd alatt mindent a kereszt lábához helyezett. Ekkor először tisztának érezte magát. „De az elképesztő dolog az volt – mesélte –, hogy az általam megölt család túlélője jelen volt, és képes volt nekem megbocsátani.” Renata volt ez a túlélő. Jelenleg Renata és Francois együtt dolgoznak, és együtt látogatják a közösség áldozatait és elkövetőit, hogy megoszthassák bizonyságtételüket.
 

 

kép: australiaday.org és lerucher.org