Képek egy tiranai cigánytáborból

Albánia a Föld magát első hivatalosan is ateistának valló állama, noha az emberek nagy része keresztény és muszlim közösségekhez tartozik. A főváros, Tirana nem éppen turisztikai látnivalóiról és pörgő gazdaságáról híres, az ember szemét mégis megüti, amikor meglátja a luxus apartmanok és szomszédos cigánytelep között tátongó óriási szakadékot.

Ha a megélhetési különbségek fizikai kontrasztjára gondolunk, általában Brazília, Mexikó, India, vagy valamely másik harmadik világbeli ország jut eszünkbe – a nyomor azonban nem válogat. Budapesttől cirka ezer kilométerre, Tiranában a szegénytelepek szerves részeit képezik a városképnek, a cigányok lakta táborokról pedig nem igazán akarnak tudomást venni az önkormányzat képviselői.

Topolánszky Ákosnak, a Budapesti Református Cigány Szakkollégium lelkésznek négy évvel ezelőtt lehetősége volt megtekinteni az egyik ilyen tábort, ott készített képeiből pedig most nyílt kiállítás a RefoRomban. A telepen az emberek különféle tárgyakból összeeszkábált viskókban élnek, a megélhetést pedig mindössze a prostitúció, valamint a PET-palackok hatalmas zsákokba történő összegyűjtése és eladása jelenti. Már ha megélhetésnek lehet nevezni azt, amire az ezért kapott fizetségből telik.

A felnőttek vonásai szomorúak és megtörtek, a gyermekek arcáról azonban olyan öröm és boldogság sugárzott, amelyet a jólétben élőknél sem gyakran látni. „’Hé mister! Foto?’ – folyamatosan ezt mondták nekem” – emlékezett vissza a tiranai útra Ákos. „Megdöbbentő volt látni, ahogyan az emberek alig bírják cipelni a palackos zsákokat, de csinálják, hogy valamicskét keressenek vele.”

A helyiek azonban mégis közösséget alkotnak: „Az egyik prostituáltat csak szószólnak hívták a többiek” – mesélte a lelkész az erős arckifejezéssel rendelkező nőről. „A legszebb képemnek azonban azt tartom, melyen egy keresztény és egy muszlim cigány ember megöleli egymást.”

Topolánszky Ákos kiállítása előzetes egyeztetés után megtekinthető a Budapesti Református Cigány Szakkollégiumban (1107 Budapest, Belényes utca 9.), érdeklődni Káli-Horváth Kálmántól, az intézmény igazgatójától lehet (+36304254703)

Dezső Attila