Koszorú, házi süti és cigány hagyomány szerinti kolbász - 2014

Koszorúk, gyertyák, sütik és kolbászok - meghitt és vidám, romákkal közös decemberi pillanatokra emlékezünk. A teljesség tökéletes  igénye nélkül. Ki kinek szolgált - talán nehéz is eldönteni. Ki vitatná, hogy ha ünneplésről van szó, akkor cigány testvéreink jelenléte megadja a kellő hangulatot?

Többször is meggyújtották az ünnepi gyertyákat a  Te+Én Református Közösségben, a fővárosi "nyócker"-ben. A Salétrom utcai gyülekezetnek ez a nagyszerű és dinamikusan fejlődő szolgálata roma gyermekeknek és fiataloknak szervez ismeretterjesztő csoportokat, tanfolyamokat, játszóházi és tanodai foglalkozásokat.

 

 

 


Kottát olvasni, gitározni, sakkozni tanulnak, és ismerkednek a különböző kultúrákkal. Nemrég Korea került sorra, és gimbapot készítettek. (Ez nem szusi, ahogy tudatlanul gondolhatnánk!)

 

 


Hatalmas koszorút gyújtott a pocsaji adventi jótékonysági koncerten a polgármester. Az eseményen a Lautitia vegyes kar, a Canto Armonico és a Szent László Kórus, a Szalárdi Baptista Fúvós Zenekar valamint a  pocsaji cigányzenekar játszott.

 


A pocsaji református parókia udvarán rendezték a "cigány hagyomány szerinti kolbásztöltő versenyt". A nyertes Gombos Csaba és csapata lett. A nemes vetélkedés zsűrijében helyet foglalt Fecske Csaba tiszteletes úr is. Kóstoló sajnos nem érkezett a honlap szerkesztőségébe. De még kitart a méregerős paprikakrém az őszi ajándékkosárból.


A Sátoraljaújhelyi Református Cigánygyülekezet gyermekei egy presbiterrel együtt átmentek Széphalomba betlehemezni, ahol nincsenek roma gyülekezeti tagok . "Karácsony ünnepére hangolták a szívek húrjait" - írta Pál László lelkész kissé romantikusra sikeredett beszámolójában.


Majd roma és nem roma reformátusok együtt gyújtották meg ennek a koszorúnak a gyertyáit a széphalmi missziós házban.


 

 

 

 

A Tímea és Eszter vezette kecskeméti Pancsinello játszóházban három hónap alatt rengeteg finomság készült közös erőfeszítéssel.  A baba-mama klubba a környék roma családjaiból járnak az anyukák a kicsikkel - és ünnepekkor a nagyobbakkal.

 


Rengeteg süteményt láttunk a Kiskunhalasi Református Gyülekezet karácsonyi játszóházában, melyet a cigány kisebbségi önkormányzat épületében tartottak.

 

 


Mint a missziói iroda küldöttsége együtt énekeltünk a szép számban összegyűlt helyiekkel az ukuleléző Édes Árpád tiszteletes kíséretére, majd angyalkákat vagdostunk a lányokkal. Ketten elugrottunk  a parókiára az ajándék frizbikért, és mire visszaértünk, a  süteményeket el is tüntette a gyereksereg.

 

 

 

A legfiatalabb református tanoda a Pilisvörösvári Református Gyülekezet termében működik.  Vajon milyen ünnepségen készülhetett ez a kép? Misztériumjáték?

Megfejtéseket a ciganymisszio@reformatus.hu e-mailcímre várunk.

 

 

Rengeteg szeretetteljes tervezés, gondolkodás és munka áll ezek mögött az események és közösségek mögött. Hálát adunk a munkatársak egész éves elkötelezettségéért, kitartásáért és hűségéért.

 

2015-re kívánjuk, hogy irgalmasság, szeretet és békesség adassék nekünk bőségesen!           (Júdás 1,2)

 

/képek: Te+Én Református Közösség, Pocsaji Református Egyházközség, Pancsinelló Játszóház, Pilisvörösvári Tanoda, Széphalmi Missziói Körzet facebook oldalai./