Fókuszban a fejlesztő gyakorlatok

Másodjára gyűltek össze a református tanodák képviselői a Zsinat tanácstermében szakmai nap keretében. A nap fő témája a kisebb és nagyobb iskolások között egyaránt népszerű játékos készségfejlesztés volt.

Nyeső Ágnes cigánymissziós referens rövid áhítata után Dani Eszter, a missziói iroda vezetője helyezte el a tanodákat a református cigánymissziós stratégia szélesebb kontextusában, a misszió víziója és a „megbékélés, egészség, reménység” hármas jelszava mentén.

Binder Mátyás kutúrantropológus, kisebbségkutató, a piliscsabai tanoda szakmai vezetője hangsúlyozta, hogy a tanoda intézménye mennyire eltér az iskolákétól: míg utóbbiban kötelező a részvétel, a tanodában önkéntes, így ahhoz, hogy működjön, motiválni kell a gyerekeket. Ezzel összefügg a tanoda személyre szabottsága: nincs egységes program, tanterv, bemeneti mérések alapján minden egyes diák saját fejlődési tervet kap. Binder előadásában a nagyobb, felsőtagozatos tanulók esetében bevált, jól működő készségfejlesztő gyakorlatokat mutatott be, elsősorban olyanokat, amelyek a tanulást segítik.

Bihari Gabriella, a pilisvörösvári Fecskefészek Tanoda szakmai vezetője a kisebbek, az alsó tagozatosok körében népszerű csoportjátékokat, ötleteket osztott meg a munkatársakkal: figyelmet, kreativitást és együttműködést ösztönző csapatjátékokat, amelyek a jelenlévő szakemberek körében is legalább olyan népszerűek voltak, mint a kisiskolások között. A szakmai napot a kevésbé játékos, de fontos tudnivalók zárták: Priksz Gábor, a református tanodák projektmenedzsere a mérföldkővel kapcsolatos jelentések leadásáról és egyéb aktuális adminisztratív ügyekkel kapcsolatos kérdésekben volt a jelenlévők segítségére. Az egésznapos rendezvényt Nagy Krisztina fejlesztési csoportvezető, a Tanoda pályázatok felelőse moderálta.

>>>Galéria<<<