Rendezvények a roma kultúra napja körül

A roma kultúra április 8-i világnapjához kapcsolódóan több református kötődésű rendezvény is közeleg. A RefoRom és a Károli közös tudományos konferenciát szervezett a társadalmi mobilitásról és a roma értelmiségről, a Deák téren ökumenikus imaalkalom lesz, szombaton pedig a református cigánymisszió országos imanapjára kerül sor Káposztásmegyeren.

„Ti már nem is vagytok igazi cigányok” – Társadalmi mobilitás és identitáskonstruálás a címe annak a konferenciának, amelyet a Budapesti Református Cigány Szakkollégium és a Károli Gáspár Református Egyetem közösen szervezett. Az előadók között olyan kutatók, mint Prof. Dr. Neményi Mária (az MTA doktora, MTA TK Szociológiai Intézet) vagy Dr. habil. Cserti Csapó Tibor (egyetemi docens, PTE BTK) mellett a RefoRom hallgatói is hozzászólnak (korreferálnak) saját szakterületük és tapasztalataik alapján. A konferencia április 6-án csütörtökön 11-ről 17 óráig tart, a pontos helyszín: Károli Gáspár Református Egyetem BTK D25 épület, 215. terem (Budapest 1146 Dózsa György út 25.)

Bővebb információ a RefoRom.hu-n, de Facebook-eseményen is csatlakozhatunk.

Április 7-én, péntek este hattól a deák téri evangélikus templomban a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat szervezésében lesz ökumenikus imaalkalom, melynek során Szolgálatot teljesít Hofher József SJ római katolikus szerzetes pap, a JRSZ lelkésze, Szeverényi János, az Evangélikus Missziói Központ igazgatója, Nyeső Ágnes református lelkész, országos cigánymissziós referens és Laborczi Géza evangélikus lelkész, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnöke. 

Bővebb leírás itt, Facebook-esemény pedig itt található.

Szombaton, azaz április 8-án a káposztásmegyeri református templomban reggel 9-től veszi kezdetét az országos református cigánymissziós találkozó és imanap. Hamisítatlan roma dicsőítés, szolgálatok bemutatkozása és bizonyságtétele és természetesen közös ima lesz a program délután 4-ig.

A részletes program odalunkon, Facebook-esemény itt található.

Mindeközben, vagy akár most rögtön is szavazhatunk az Aranypánt-díj jelöltjeire szombatig. Nem titkoljuk, mi Lacziné Somogyi Tímeának szurkolunk, aki nemcsak szociológus s hatgyermekes anyuka, de a kecskeméti református Pancsinelló játszóházat is vezeti.

Timivel hosszabb interjú is közöltünk már oldalunkon és egy remek írását is közöltük Előítélet címmel. Őt és a többi nagyszerű jelöltet is megismerhetjük, valamint szavazhatunk az index.hu-n szombat délig.