Cigánypasztorációs Műhely

Helyszín: Jezsuita Rend Párbeszéd Háza (Budapest VIII. ker. Horánszky u. 20.)
Időpont: 2016. október 24.

Cigánypasztorációs Műhely hétfő esténként 18:00 órától a Párbeszéd Házában P. Hofher József SJ és Szabóné Kármán Judit vezetésével.

A Műhely vesnége Kupper András, a Szimfónia program vezetője.

A program a venezuleai El Sistema mintájára a zenekart mint szociális eszközt használja a személy-és közösségfejlesztésben a szegénynegyedek, cigánytelepek gyermekközösségeiben.

A Szimfónia program ötlete Venezuelából ered, ahol El Sistema, azaz „a rendszer” néven ismeretes. A programot 1975-ben indította útjára José Antonio Abreu zongorista, karmester és közgazdász. Az El Sistema lényege nem a tehetséggondozás, hanem az örömzenélés. Elsősorban tehát szociális programról van szó, melyben a zene az esélyteremtés eszköze, kitörési lehetőség.

A kezdeményezés mára országokon, sőt kontinenseken átívelő mozgalommá vált. Magyarországra a Symphonia Alapítvány hozta el az ötletet. A módszer kipróbálására 2013 nyarán Monoron, a „Tabán” nevű szegénytelepen adódott lehetőség, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat majd egy évtizede folytatott „Jelenlét” programjának keretében. A telepen élő gyerekeket hegedűszóval csalogatták a tanodába, és nagyon hamar igen népszerűvé vált körükben a program. A hangszerekkel való ismerkedéstől, az első hangok megtanulásától a nyár végére a gyerekek látványos eredményeket értek el zenei készségeik fejlődése terén, sokat javult ritmusérzékük és játékuk tisztasága, repertoárjuk számos dallammal bővült, elkezdtek kottát olvasni. Másik fontos eredményként számottevő változás volt megfigyelhető a gyerekek viselkedésében, kitartásában, koncentrációs képességében. Szeptemberben az iskolából elismerő visszajelzések érkeztek.

Bővebben: szimfoniaprogram.hu/